Skador på David Thorén, Oskar Rönnqvist och senast Victor Lundberg har gjort att Sirius trupp tunnats ur. När Lundberg försvann direkt i inledningen i 7–2-segern borta mot Tillberga fick Oscar Qvist, som tidigare ”bara” spelat träningsmatcher och suttit på bänken, göra elitseriedebut – och han klarade uppgiften med den äran.

– Han slängdes in i hetluften och gjorde det fantastiskt bra, berömmer Siriustränaren Olle Gabrielsson.

Qvist ger också sig själv ett bra betyg.

– Jag orsakade en onödig straff men som helhet är jag nöjd, säger han.

Victor Lundberg träffade en läkare under måndagen för sin skadade hand (fraktur) och beskedet han fick är att han kan bli borta uppemot två månader. Han kommer att ha gips och stift i handen under den första tiden.

– Det är tråkigt att vi har folk borta och tråkigt för Victor som en sån viktig spelare för oss, men det ger ju samtidigt mig chansen, säger Qvist som inte säger sig vara speciellt nervös inför kvällens hemmadebut. Tillberga i all ära, men Hammarby blir en helt annan uppgift.

– De kan bli riktigt tufft, det kommer gå undan. Man måste vara snabbare i huvudet och allting, säger 18-åringen, som tillsammans med Johan Hydling och liberon Stefan Tranblom utgör Sirius nykomponerade försvarslinje.

– Men de är rutinerade och hjälper mig mycket, det kommer nog att gå bra, säger Qvist.

Siriusspelarna fick upp självförtroendenivån rejält efter segern, årets första, senast.

– Det var skönt för oss. Speciellt med tanke på sättet vi genomförde vår matchplan. Vi var tajta i defensiven och krigade för varandra, säger Gabrielson som inser att det väntar ett annat motstånd nu än mot Tillberga.

– Vi måste vara väldigt noggranna med bollen. De är väldigt bra på att kontra och har några skridskoskickliga spelare. Det gäller att minimera misstagen, säger han.

Sirius har gjort många bra matcher mot just Hammarby och tog tre av fyra poäng förra säsongen. Då spelade Kalle Mårtensson i Hammarby. Den här säsongen är han i Sirius.

Kanske har han några tips att ge sina lagkompisar?

– Jag kommer att ta en sista koll med Kalle i dag, han har ju rätt bra koll på dem, sade Gabrielsson inför måndagens träning.