För tredje gången den här säsongen besegrade Uppsala Basket LF och för andra gången gjorde de det med en poäng. Bakom torsdagens siffror döljer sig en stor vilja, en stark returtagning och ett försvarsspel som räddade laget under den offensiva torkan.
– Jag är stolt över killarna. Ibland funkar inte skotten, men då pratar vi bara om hur vi ska lyckas vinna på andra sätt. I dag är inte dagen vi skjuter bra, då är det returtagning, vilja och försvar som avgör, säger coachen Kelly Grant.

Många klev fram när det behövdes, men mest framträdande var Keith Wright som stod för en av sina bästa matcher för säsongen. Amerikanen landade på 26 poäng och 12 returer och efteråt var 23-åringen ett enda stort leende.
– Det är galet. Det var exakt samma läge uppe i Luleå när vi ledde med en poäng och det var fem sekunder kvar att spela. Det är riktigt starkt av oss, säger Keith Wright som var i händelsens centrum under slutminuterna.

Wright kvitterade till 72–72 från straffkastlinjen med 59 sekunder kvar att spela och i anfallet efter foulades han på nytt med straffkast till 74–72 som följd. Henry Dugat hann kvittera innan Thomas ”TJ” Jackson avgjorde i slutsekunderna (se kompletterande artikel).
– Det är viktigt för oss att vinna, särskilt på hemmaplan inför våra hängivna fans, säger Keith Wright.

Det blev ett drama, men på många sätt ett onödigt sådant. 62–56 inför slutronden kändes tryggt, men LF:s skifte till zonförsvar stagnerade Uppsalas anfallsspel helt.
– Vi stoppade dem i försvaret under de sista fem minuterna, men låg ändå under. Vi slutade röra på oss helt enkelt, säger Keith Wright.
Thomas ”TJ” Jackson, 38 stabila minuter på planen, var inne på samma linje:
– Vi slutade spela med fart och aggressivitet. De frös oss med sitt zonförsvar, säger ”TJ”.

Uppsala kompenserade den låga skottprocenten med en oerhört stark offensiv returtagning matchen igenom.
– Vi varnade för att de var aggressiva. Det är första gången vi blir slagna på det här sättet i anfallsreturerna, säger LF-coachen Charles Barton om Uppsalas 20 offensiva returer.
Sedan har de Keith Wright.
– Han är väldigt aktiv på planen och blir bara bättre och bättre. Han hade lite problem med Urules och Åkessons längd ett tag i dag, men han kämpar och sliter och ger allt. Vi har amerikaner som gör allt för laget och som har talang. Det är en bra kombination, säger Kelly Grant.