Krönika Det finns tillfällen då ett regelverk kan slå så totalt fel och få sådana konsekvenser att en klubb missar ett SM-slutspel.

Det handlar om det så kallade golvsnittet i elitserien i speedway.

Som nog alla vet så finns det ett taksnitt, som ligger på 10,250. Man räknar helt enkelt ihop de sju förarnas ingångssnitt och så får man det totala lagsnittet, ett snitt som inte får överskrida 10,250.

Men det finns alltså även ett golvsnitt, ett lägsta snitt, som ligger på 9,000.

Om de sju förarnas ingångssnitt är lägre än detta straffas det aktuella laget – och det är inget konstigt med det egentligen.

Regeln har kommit till av en anledning: Klubbarna ska inte kunna plocka bort stjärnor av ekonomiska skäl i matcher som ändå "inte kan vinnas." Publiken ska garanteras valuta för entrén. Gott så långt.

Men som i Rospiggarnas fall just nu kan regeln slå helt snett.

Lagledaren Mikael Teurnberg ställer inte över Jason Doyle och Andreas Jonsson för att spara pengar (förarna får poäng för inkörda poäng) utan för att de är skadade.

Dessutom är Nicklas Porsing skadad och Robert Miskowiak kunde inte komma loss till den här uppskjuta matchen.

Teurnberg tvingades kalla in Andreas Westlund och poängsnittet kom precis över den "magiska" gränsen och landade på 9,09.

Om det hade varit exempelvis Lahti som skadat sig i stället för Nicklas Porsing så hade Rospiggarna blivit av med två poäng i tabellen eftersom snittet då inte hade räckt för att komma över 9,00.

Om så hade varit fallet hade skadorna på Doyle, Porsing och Jonsson kunnat få stora konsekvenser i form av missat SM-slutspel.

Regeln med golvsnitt är bra men den måste ses över.