Laget som tog Uppsala till allsvenskan

Uppsala Fotboll är klart för allsvenskan. Här är truppen som tog klubben dit.

Uppsalas klassiska startelva.

Uppsalas klassiska startelva.

Foto: Tobias Bengtsson

Fotboll2019-10-27 16:18

Målvakter:

Lina Lundqvist, 26 år

Ursprungligen från Tärnsjö. Gjorde flera säsonger i Sirius utan att få förtroendet då hon konkurrerade med Emelie Almesjö. Spelade sedan för Qbik, Kvarnsveden och Kalmar innan hon inför i år tog steget hem till Uppsala igen där hon fick revansch och konkurrerade ut Almesjö. Given etta.

Emelie Almesjö, 29 år

Given etta för Sirius 2012 och 2013. Kom tillbaka till Uppsala inför förra säsongen, men åkte på en allvarlig skada redan i den andra omgången. Tillbaka inför årets säsong, men har fått se sig utkonkurrerad av Lundqvist. Spelade några matcher under sommaren när Lundqvist var skadad. 

Försvarare:

Ellen Arbman Hansing, 20 år

Talang som stod för en fin försäsong 2017, men sedan drabbades av en korsbandsskada. Tog sig tillbaka och har mestadels fått göra inhopp sedan återkomsten. Viktig med sin längd.

Sofia From, 25 år

Nyförvärv inför säsongen från BK 30 som inte har gjort någon besviken. En riktigt bra säsong från start till mål. Har kompletterat Märta Säfström på ett bra sätt och dessutom varit viktig offensivt med sin fina uppspelsfot.

Märta Säfström, 22 år

Flyttades in som mittback under försäsongen och har imponerat stort. En av lagets mest rutinerade spelare trots sin unga ålder. Vice lagkapten.

Stina Huss, 20 år

Skadeförföljd talang från Knivsta som varit in och ut i truppen och inte kunnat spela till sig någon större roll i laget.

Ingrid Wixner, 24 år

Omskolad ytter som hittat rätt som ytterback. Den enda som varit med på hela resan från Danmark till Sirius och nu till Uppsala. Fin uppspelsfot som hittat Cassandra Korhonen många gånger i år.

Sara Olai, 20 år

Offensiv ytterback som imponerat sedan ankomsten från Ljusdal. Har även varit ett hot vid fasta situationer både med sin frisparksfot och skalle i straffområdet. Stor hjälte i matchen mot Hammarby.

Karin Öberg, 20 år

Anslöt under sommaren, man har inte kunnat utmana om någon plats i startelvan. 

Mittfältare:

Agnes Nyberg, 19 år

Rekordung lagkapten som hade det tufft under våren, men som under hösten hittat rätt i spelet och även blivit uttagen till U23-landslaget. Ger sig aldrig.

Hanna Nordström, 20 år

Stod för en vår som lovade mer där hon stundtals petade Nyberg på mittfältet. Missade hela hösten på grund av en skada.

Cornelia Kapocs, 19 år

Har stått för en riktigt bra debutsäsong i Uppsalatröjan där hon framför allt haft ordentliga toppar under hösten. Ständigt ett hot framåt med fin teknik, bra fot och ett fruktat distansskott. Har all potential för att bli något riktigt bra.

Ellen Toivio, 22 år

Kom från Mariebo i division I, men slog sig snabbt in i startelvan och har behållit platsen. Kommer ofta runt på kanten och har näsa för mål.

Marika Bergman Lundin, 20 år

Sent nyförvärv som gjort att tidigare kaptenen Moa Mattsson inte alls saknats. Är både tuff och teknisk i ett, en box till box-spelare.

Amanda Bergström, 18 år

Ung talang som inte fått förtroendet än i elitettan för Uppsala.

Thea Barkfeldt, 17 år

Ytter som fått stort förtroende under säsongen med starter och inhopp. Väldigt lätt i kroppen och flyter fram på planen. Framtidsnamn.

Angelina Thoreson, 17 år

”Knivstaexpressen” imponerade stort under försäsongen och fick en del speltid under våren. Har sedan haft problem med skador och missade slutet av säsongen.

Anfallare:

Cassandra Korhonen, 21 år

Har stått för en magisk säsong i elitettan där hon öst in mål. Varit en anfallare som Uppsala aldrig varit närheten av att ha tidigare och vunnit många matcher på egen hand. Toppklass.

Beata Olsson, 18 år

Var in och ut i startelvan 2018, men har under säsongen cementerat sin plats och dessutom gjort en hel del mål från sin släpande position. Snabb och rapp.

Lämnat under säsongen:

Ebba Costow, 19 år

Rapp mittfältare som startade i premiären mot Umeå, men sedan inte gjorde något mer framträdande under säsongen. Lämnade under sommaren för spel och studier i USA.

Emma Öjert, 20 år

Ytterback som anslöt från Kalmar med stora förhoppningar, men kunde inte få ihop studierna med fotbollen och drog sig officiellt tillbaka under sommaren utan att ha gjort några framträdanden.

Hanna Lundell, 21 år

Anfallare som stod för en fin säsong i fjol, men skadade knäet redan i årets första träningsmatch mot AIK. Kunde sedan inte ta sig tillbaka och bröt kontraktet med Uppsala under sommaren.

Tränare:

Jonas Valfridsson

Kom till Uppsala med en spelare på kontrakt och har själv byggt laget som nu tagit sig till allsvenskan. Geni.

Tobias Birgersson

Assisterande tränare med ett förflutet hos Strömsberg som handplockades till laget inför säsongen.

Jonas Bylund

Siriuslegendar som agerar målvaktstränare med den äran.

Under säsongen har flera talanger fått speltid i elitettan för Uppsala i form av Sofia Sterner, Ida Wallin och Frida Carlsson. Dessa tillhör dock inte A-truppen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!