Nytt minusresultat väntar Sirius

För andra året i rad går Sirius mot röda siffror i bokslutet. Det egna kapitalet ser ut att hamna på minus, men nya tv-pengarna ger hopp för framtiden.

Sirius ordförande Ove Sjöblom.

Sirius ordförande Ove Sjöblom.

Foto: Daniel Meisels

Fotboll2019-11-25 20:55

I fjol gjorde Sirius sin största förlust sedan 2014 då man hade ett minusresultatet på drygt 800 000 kronor. Det positiva egna kapitalet man byggt upp tidigare med hjälp av försäljningen av Kingsley Sarfo bibehölls dock, men när Sirius nu går mot sitt andra raka förlustår så ser det egna kapitalet också ut att hamna på minussidan.

– Jag törs säga att det blir ett minusresultat och då förstår alla att eftersom vi hade ett eget kapital på drygt 40 000 kronor förra året att vi kommer riskera ett negativt eget kapital i föreningen. Då kommer vi att hamna i licensfrågor och ett kontrollår, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom i UNT:s podcast Are You Sirius?

UNT har tidigare rapporterat om att ökade kostnader för spel på Studenternas samt minskad kapacitet i jämförelse med vad man förväntade sig på den halvfärdiga arenan är de två enskilt största orsakerna till att det blir minus i år igen.

– Det är alla extra kostnader som vi har haft för att genomföra matcher på Studenternas. Det var otroligt stora extra kostnader under våren framför allt. Det var väldigt, väldigt nära att vi inte fick spela vår hemmapremiär på arenan, det var minuter bort bara. Då ställdes det massa krav och även matcherna som följde därpå för att vi skulle kunna spela, säger Sjöblom.

För att få elitlicens så får man inte ha negativt eget kapital två år i rad. För att undvika det hamnar man i ett kontrollår efter det första året där man till september 2020 ska ha ett positivt eget kapital. Senast Sirius var i den situationen var säsongen 2016 då man behövde vända ett negativt kapital på 1,8 miljoner och lyckades. Denna gång får man hjälp av nya tv-pengar.

– Nästa år landar vi på runt 18 miljoner jämfört med runt 11 i år. Det är pengar som vi från början hade tänkt utveckla verksamheten med, men som vi nu får använda för att få en ekonomi som går ihop. Det blir mindre plats för utveckling än vi hade tänkt.

Ni kommer att klara det?

– Jag är helt övertygad om det, säger Ove Sjöblom.

Hela intervjun

Lyssna på hela intervjun med Sirius ordförande i spelaren på unt.se eller via iTunes/Acast/Spotify. Där berättar Sjöblom bland annat om de avslutade tvisterna, Sirius framtidsplaner, hyran på Studenternas, hans egen framtid och varför varken Kingsley Sarfo eller Josh Wicks kommer spela för Sirius igen. 

"Flytten" till en halvklar arena blev kostsam för Sirius.
"Flytten" till en halvklar arena blev kostsam för Sirius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!