Under eftermiddagen på torsdagen beslutade Svenska fotbollsförbundets tävlingskommitté att gräset på Studenternas IP inte håller för spel utan att Sirius hemmamatch mot Kalmar flyttas till reservarenan Gavlevallen i Gävle. Spelarna i klubben fick reda på beslutet via varandra efter att några läst nyheten i olika medier.

– Det blir såklart konstigt att spela hemmamatch på en annan arena men rent fotbollsmässigt är det rätt beslut om planen inte håller för att bedriva rättvis verksamhet. Jag tycker mest synd om supportrarna som får svårare att se matchen, men samtidigt var fansen nog besvikna efter förra hemmamatchen då det knappt gick att spela fotboll och de hade velat se något annat, säger Sirius lagkapten Niklas Busch Thor.

Hur upplevde du planen i matchen mot Göteborg?

– Vi skyller inte förlusten på gräset utan Göteborg vann rättvist men det påverkade spelet och det är inte lika roligt att spela fotboll på en dålig plan. I allsvenskan ska man inte behöva ha de här problemen men vi spelare får fokusera på det som vi kan påverka och alla vet om att vi är bra på konstgräs så det kan vara en fördel.

Sirius spelade på Gavlevallen mot Gefle i genrepet inför förra säsongen i superettan och den matchen slutade 1–1.

– Det är en väldigt fin arena och gräsmattan var väldigt bra när vi var där senast. Vi försöker att inte fokusera så mycket på det runt omkring utan vill bara spela fotboll. Vi kan inte lägga energi på sådant som vi inte kan påverka utan får ladda som vanligt inför en match med att träna och försöka vinna. Men det blir konstigt att inte spela en hemmamatch som inte är på vår arena eller i vår stad, säger Niklas Busch Thor.

Studenternas IP besiktades under torsdagen av representanter från båda klubbarna, planinspektörer från Svenska Fotbollsförbundet och Uppsala kommun. En av de som var där och kollade på gräset var Sirius assisterande tränare Thomas Lagerlöf.

− Vi vill såklart helst spela på vår hemmaplan och det är inte så roligt att behöva byta. Men det är som det är och ”Tolle” (Thomas Lagerlöf reds. anm) sa att planen inte var spelduglig. Det är inte så mycket att göra åt utan vi får jobba vidare utifrån de här förutsättningarna, säger Sirius tränare Kim Bergstrand.