Publicerad: 2012-04-10 19:23, senaste uppdaterad: 2012-04-11 19:04
Läs upp
Guldjubel för Fyrisfjädern.
Foto: Kent Ögren/Pic-Agency
Laddar...

Fyrisfjädern utklassade Malmö i SM-finalen

BADMINTON. Ett set har hon förlorat – under hela slutspelet. Det kändes ganska rättvist att det var just Larisa Griga som fick slå in poängen som betydde ointagliga 4-0 matcher och tolfte SM-guldet för Fyrisfjädern.

Matchfakta SM-final 3:3

Malmö-Fyrisfjädern 0-4
Fyrisfjädern är svenska mästare.
Herrdubbel 1:
Henri Hurskainen/Patrik Lundqvist-Gert Künka/Andi Saputro 0-2 (16-21, 19-21)
Fyrisfjädernparet spelade inspirerat och stabilt matchen igenom och släppte aldrig riktigt in Hurskainen/Lundqvist i den här matchen. Dessutom lät Andi Saputro sin fruktade hoppsmash tala alltsom oftast.
Damdubbel:
Amanda Wallin/Louise Eriksson-Larisa Griga/Amanda Högström 0-2 (15-21, 12-21)
Efter en trög inledning kopplade Griga/Högström greppet i mitten av första set och släppte det aldrig. Stabilt dubbelspel av Fyrisfjädernparet.
Damsingel:
Ellinor Widh-Larisa Griga 0-2 (14-21, 17-21)
Ellinor Widh stretade emot bra i andra set men vad hjälpte det mot en formstark Griga. Det känns rättvist att pålitliga Griga fick punktera SM-finalen och det ska bli kul att se hur långt hon kan räcka i stundande EM i Karlskrona och i OS i sommar.
Herrdubbel 2:
Oscar Kruse/Kristoffer Lundqvist-Tim Foo/Andi Hartono 0-2 (14-21, 16-21)
Foo och  Hartono spelade fokuserat och hjälpte varandra bra matchen igenom. Emellanåt, exempelvis i andra set, svarade Uppsalakillarna för rena drömspelet. Dessutom missade Malmöparet  på tok för mycket för att ha en chans i den här matchen.- Härligt, att vinna SM-guld tröttnar jag aldrig på, säger Larisa Griga.
Larisa Griga är ett enda stort leende när hon några minuter efter avgörandet i Malmö badmintoncenter står och smälter att Fyrisfjädern just spelat hem klubbens tolfte SM-guld i lag. Under de senaste tretton åren.
- Jag vet ju hur det känns att ta hem den här bucklan men ändå pirrade det rejält i magen när jag i slutet av min match såg att Andi och Tim tog hem sin dubbel. Efter lite darr bestämde jag mig för att gå för guldet, säger Larisa Griga.
Och det gjorde hon. Den ukrainska landslagsstjärnan har spelat stabilt hela slutspelet och bara tappat ett enda set. När hon njutit klart åt SM-guldet börjar laddningen för EM som avgörs i Karlskrona i slutet av månaden.
- Det har gått bättre och bättre för mig under våren, det känns kul, speciellt med tanke på att både EM och OS ligger framför, säger hon.

Den tredje och avgörande SM-finalen blev aldrig riktig spännande. Fyrisfjädern var beslutsamma och Malmö såg lite tagna ut av stundens allvar.
Redan i den inledande herrdubbeln visade Gert Künka i par med Andi Saputro att Fyrisfjädern skulle bli svårslagna den här kvällen.  När sedan Tim Foo och Andi Hartono tog Fyrisfjädern till 3-0 matcher kändes faktiskt SM-finalen punkterad.
Larisa Griga och Amanda Högström hade dessförinnan enkelt avfärdat Amanda Wallin och Louise Eriksson i dubbeln. När Larisa Griga slog in matchbollen mot Ellinor Widh sträckte hon armarna i luften i ett både lyckligt och lättat leende. Först ut att krama om henne var Fyrisfjäderntränaren PG Jönsson.
- Det känns förstås helt rätt att Larisa får avgöra matchen, hon spelar på en riktigt hög och jämn nivå just nu. Men mest nöjd är jag över hur laget tar sig samman och bestämmer sig för att ta hem det här. Vi har en härlig harmoni i det här gänget, säger Jönsson.

Det har varit en med Fyrisfjädernmått mätt, besvärlig säsong, med många skador och mycket sjukdomar.
- Därför är det så extra starkt att vi nu tar tolfte guldet. Jag är stolt över laget,  fortsätter PG Jönsson.
Det var självklart många nöjda och glada leenden i Fyrisfjädernlägret sedan gänget fått höja SM-bucklan ännu en gång.
- Det här blir aldrig tjatigt, jag vill fortsätta vinna SM-guld med Fyrisfjädern, säger Andi Hartono, som varit med OM att vinna sex SM-guld.
En som var med för första gången var Andi Saputro .
- Kul förstås att vara med och vinna, jag får vara nöjd med mitt spel i dag, säger ”Gepeng”, som kom till Fyrisfjädern i höstas.
- Jag ska resa hem till Indonesien om några dagar och ta mig en funderare över min framtid. Men SM-guldet ger mersmak, säger han.
Efter prisutdelningen hade Fyrisfjäderngänget lite småbråttom, de var inbokade på ett plan från Köpenhamn som skulle gå senare på kvällen.
Hur ska ni fira det här?
- Jag har faktiskt ingen aning, vi ska ta oss hem först så får vi se sen, säger PG Jönsson med ett stort leende.

Av: Johan Eriksson johan.eriksson@unt.se

Tror du att Patrik Nilsson spelar i Sirius nästa säsong?
Semifinal 7:7
Silly season

torsdag 24 april

KRÖNIKA
"Någonting har hänt med Sirius den senaste månaden. Från locket på i alla lägen – om det ens gick att nå någon i ledningen på telefon – till en optimism och framtidstro..
Håkan Lundh om Sirius bandy och Patrik Nilsson.

Mest kommenterade blogginläggen

Har du en åsikt? Stor eller liten, spelar ingen roll. Mejla till sportchefen@unt.se


bil-tester

Läs våra senaste bil-tester

torsdag 24 april

KRÖNIKA
"Någonting har hänt med Sirius den senaste månaden. Från locket på i alla lägen – om det ens gick att nå någon i ledningen på telefon – till en optimism och framtidstro..
Håkan Lundh om Sirius bandy och Patrik Nilsson.


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »