Hösten 2017 larmades det om konkurs i Uppsala Basket och i juni förra året när Daniel Fixelius valdes till ny ordförande hade drygt en miljon kronor i skulder försvunnit genom en intern skuldsanering, varpå skulderna minskade från 2,3 miljoner till 1,2 miljoner.

Uppsala Basket har nyligen heltidsanställt Johan Immelgård som ny klubbdirektör. Det är ett led i medveten satsning att förbättra organisationen utanför basketplanens linjer.

– Vi skruvar i det mesta just nu och i första hand måste vi bygga upp organisationen utanför planen. Det är en strategifråga. Vi tycker att det är nödvändigt att se till att vi har intäkter innan vi skapar oss utgifter. Den strategin kommer vi inte vika oss ifrån, säger ordföranden Daniel Fixelius.

Artikelbild

| Daniel Fixelius är ordförande i Uppsala Basket.

Förändringsarbetet kräver dock prioriteringar. I skottgluggen står coachen Kevin Gaines vars heltidsanställning är i farozonen. Enligt uppgifter till UNT kan Gaines vara på väg bort från klubben.

– Det kan det innebära det, ja. Vi för sådana diskussioner Det är en skittråkig väg, men helt nödvändigt, säger Daniel Fixelius.

Kevin Gaines har gjort nio säsonger som coach i sin moderklubb. Efter sex säsonger som assisterande coach avslutade han i vintras sin tredje säsong som huvudansvarig coach. Under säsongen belönades han också när han blev utsedd till assisterande förbundskapten till Vedran Bosnic i det svenska herrlandslaget.

– Vi är inte klara med de diskussioner vi har inlett med Kevin, och vi har möten nästa vecka. Han har fått lite att fundera på, säger Daniel Fixelius, som vrider och vänder på allt just nu.

– Vart ska pengarna läggas någonstans? Kan vi jobba smartare med de pengar vi har? Kan vi hitta sysselsättning åt en coach på annat håll, så att vi kan lägga mer resurser på fler delar av organisationen … Det är tufft på marknaden och vi måste utmana oss själva i tankarna hela tiden, säger Fixelius.

Uppsala Basket släpar därtill efter med löneutbetalningar till sina spelare för april månad.

– I måndags betalade vi ut alla marslöner, nu är det aprillönerna kvar och vi har fakturerat ungefär hundra tusen i veckan och när de pengarna har kommit in betalas lönerna ut, säger Daniel Fixelius.

Hur har ni hamnat här?

– Vi tog över i ett jäkligt prekärt läge och det är fortfarande ett skört läge. Vi behöver helt enkelt ha fler som jobbar vid sidan av planen som gör att vi inte ska hamna i de här situationerna i framtiden, säger Fixelius.

En förklaring bakom avsaknaden av likviditet är förlikningen i konflikten med Odin Lindell, vilket innebar att Uppsala Basket ska betala sin tidigare spelare 63 000 kronor för utebliven semesterersättning. Dessutom ska klubben stå för rättegångskostnaderna på 67 000 kronor.

– Odinpengarna är jättemycket pengar för oss och det är klart att det ställer till det. Jag var inte inblandad i den historien alls, men vi har försökt göra rätt för oss, säger Daniel Fixelius.

Vad kommer Uppsala Basket ha för sportsligt mål säsongen 2018/19?

– Det är för tidigt att säga. Vi har deklarerat en budget, men det är nästa steg. Först och främst måste vi landa i coachfrågan.