Uppsala HK inleder sitt division 1-äventyr

På lördagen inleds Uppsala HK:s division 1-äventyr mot rutinerade Silwing-Troja. "Vi är jättetaggade", säger lagkaptenen Ellen Källbäck.

Uppsala HK laddar med ett sista träningspass innan lördagens säsongsstart.

Uppsala HK laddar med ett sista träningspass innan lördagens säsongsstart.

Foto: Erik Appelqvist

Handboll2019-10-05 08:00

Efter en lyckad fjolårssäsong fick Uppsala HK se sig spelklara för division 1. Nu närmar sig seriepremiären med stormsteg.

– Det ska bli spännande att se hur vi ligger till i spelet, säger lagets tränare Anders Olsson, som gör sin tredje säsong som UHK:s tränare. 

– Vi har främst träningsspelat mot mycket tuffare lag, allsvenska lag, för att förbereda inför den här säsongen. Därför är det ganska svårt att veta hur vi ligger till. Men det känns som att vi ligger i fas.

Uppsala HK är ett lag under omkonstruktion. Efter fjolårssäsongen försvann ett flertal nyckelspelare från laget, bland annat rutinerade Lisa Meyer och mittsexan Moa Marklund (den sistnämnde lämnade för SHE-laget GT Söder HK). Nu har Uppsala tagit in ett flertal spelare för att ersätta tappen.

– Vi har en bredare trupp denna säsong. Vi hoppas att vi kan sprida ut målen på fler spelare. Vi kommer att ha tre spelare redo på varje position, säger Anders Olsson.

Han tror också att den bredare truppen kommer vara ett av lagets styrkor i den tuffa serien.

– När vi har en stor trupp kommer vi kunna rotera mera, vilket gör att vi kommer orka mera också. Vi har ingen spelare som det bär eller brister på. Alla våra spelare passar in i vårt spelsystem.

Bland nyförvärven finns förra säsongens skytteligavinnare i division 2, Kajsa Westberg Eriksson.

– Hon är ett av nyförvärven som sticker ut lite extra, säger Anders Olsson.

Ellen Källbäck är Uppsala HK:s lagkapten och detta blir hennes andra säsong i den rollen.

– Jag trivs väldigt bra i det sociala. Alla ska veta att de kan komma till mig om de har några funderingar kring allt möjligt. 

Hon tillhör också en av de spelarna som var med när laget senast var med i division 1. Vad kan UHK vänta sig?

– Det kommer nog komma som en chock för många av tjejerna, men spelarna i division 1 är mycket tyngre och snabbare än vad vi är vana vid. Det kommer att smälla på rejält, säger hon.

Har ni gjort något för att förbereda er på det?

– Absolut, vi har tränat mer fysik och liknande ända sedan i våras. 

Nu väntar Silwing-Troja. Är ni redo?

– Kan vi få vårt spel att sitta kan vi bli hur bra som helst. Det finns jättemycket talang i det här laget och tillsammans har vi mycket handbollskunskap, säger Källbäck.

Matchen mot Silwing-Troja spelas på lördagseftermiddagen klockan 14:00 i Tiundahallen.

Ellen Källbäck gör sitt andra år som kapten för UHK. Hon är dessutom en av få spelare som var med i lagets senaste sejour i division 1.
Ellen Källbäck gör sitt andra år som kapten för UHK. Hon är dessutom en av få spelare som var med i lagets senaste sejour i division 1.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!