Spel i numerärt överläge är många gånger skillnaden i ishockey. För Almtuna har det varit tydligt i många matcher. När Victor Rollin-Carlsson sköt det matchvinnande 1–0-målet mot Leksand i fem mot tre i onsdags hade det gått nästan 50 minuter i spel med minst en spelare mer än motståndarna på isen sedan Uppsalalagets förra mål i spelformen.

Engångsföreteelse?

Icke.

Hemma mot Troja/Ljungby tog Almtuna tredje raka segern tack vare dubbla mål i powerplay.

– Vi behöver bara tro på oss själva och se till att föra pucken till mål, säger Luke Pither.

Kanadensaren var den som pricksköt in Almtunas 2–0 på fredagskvällen. Pucken borrade sig upp i Troja-målvakten Robin Johanssons högra kryss i fem mot fyra i den första perioden.

– Det var en bra skymning av (Lucas) Sandström, berömmer Pither.

Efter en snabb bortareducering i början av mittperioden fick Ais ett gyllene läge att åter gå upp i tvåmålsledning när man fick chansen i spel fem mot tre i två hela minuter. Almtuna tog den chansen. Målskytt denna gång var Pithers landsman David Vallorani.

– Skönt för Luke och David att det är lite puckar som trillar in, säger tränare Gudmundsson.

De båda var tänkta som lagets poängkungar inför säsongen men har haft det tufft med produktionen så här långt. Kanske släpper det mer och mer framöver.

Vad är skillnaden mot tidigare i powerplay?

– Det vi gör i dag är att vi är mer hotfulla och tar pucken till kassen. Det är viktigt att någon vågar vara den som gör skillnad. Det är den största skillnaden i de två sista matcherna jämfört med tidigare, säger Gudmundsson.

Almtuna såg ut att ha greppet om matchen men tappade konceptet i slutperioden. Troja var inte långt borta att då kunna hämta upp till 3–3. Det hade känts onödigt.

– Vi får ta med oss de två första perioderna när vi hade ett helt okej spel. Äntligen fick vi ett fungerande powerplay och hade även ett bra boxplay. Jag tycker att special teams vinner matchen åt oss, säger Gudmundsson.

Detta var Almtunas åttonde raka match utan förlust under ordinarie tid mot Troja/Ljungby. Senast smålänningarna tog full pott i en match mot Ais var för drygt fem år sedan. Och nu har Ais alltså tre raka fullpoängare. Det gör att man närmar sig topplagen.

– Du kan inte luta dig tillbaka nu utan det gäller att tänka på hur tufft det var att förlora tidigare, säger Pither, som gjorde comeback mot Leksand efter en ansiktsskada, ödmjukt.

Skadan ådrog han sig borta mot AIK, en match han också blev målskytt i.