Regnet föll ned vid Sunnerstabacken och det som skulle varit ett vanligt träningspass för Sirius Bandy under försäsongen blev något helt annat.

Spelarna körde ett av många intervallpass inför den kommande säsongen och Clarence Wahman sprang mot en rekordtid.

Men på det tredje varvet föll Clarence ihop och ramlade ned på marken. Han skrapade ansiktet i marken och började blöda. Lagkamraterna samlades runt honom och försökte få kontakt med 19-åringen men lyckades inte.

Artikelbild

| Lagkamrater. Flera av nyförvärven i Unik spelade tillsammans i Sirius P20-lag.

− Olle! Ring 112!, ropade de uppifrån backen ned till tränaren Olle Gabrielsson som stod och övervakade träningspasset.

Eftersom det regnade hade tränaren lämnat mobilen i bilen och sprang dit för att ringa. Efter telefonsamtalet inledde han tillsammans med en annan person som var på plats hjärt- och lungräddning på Wahman som fortfarande låg okontaktbar på marken. Tränaren hade lärt sig det under sina år som idrottslärare.

Wahman vaknade till två gånger men föll tillbaka i medvetslöshet och blev allt blåare i ansiktet. En person som inte tillhörde laget såg vad som hänt och skyndade dit för att hjälpa till.

Efter en stund kom ambulansen och hämtade spelaren som fick akutvård på sjukhuset. Hans föräldrar reste upp från Stockholm för att vara med sin son.

Artikelbild

| Sommarjobb. Clarence Wahman pluggar på heltid och ska i sommar jobba på Ikea.

I fyra dagar låg Wahman i koma innan han vaknade upp och läkarna kunde konstatera att han skulle överleva.

Det är med trötta armar som Clarence Wahman lyfter stången med vikter på inne i gymmet på IFU Arena innan han pustar ut. Andningen är häftig och lagkamraterna ser på varandra med trötta blickar.

Artikelbild

| Minnesförlust. Själv minns han inget från dagen då han ramlade ihop i Sunnerstabacken utan har fått bitar återberättat för sig.

Efter sex veckor av hård träning gör Unik Bandy avslutande fystester innan sommaruppehållet börjar. Numera när Clarence tränar gör han det med en ICD inopererad som ska sätta igång hjärtat igen om det stannar. Ett drygt år efter att han drabbades av hjärtstopp i Sunnerstabacken siktar försvararen på comeback.

− Det ska bli kul att spela i nya allsvenskan och det blir tuffa matcher mot riktigt duktiga lag. Det känns som rätt steg för mig att ta och Unik är en bra förening. Jag är motiverad och inspirerad på ett annat sätt än tidigare.

Själv minns han inget från den dagen men har fått återberättat för sig att han var och studerade i skolan inför en tenta och sedan fick skjuts av en lagkamrat till träningen.

− Det är jättekul att jag kan köra på och träna efter det som hände. Jag ville komma tillbaka till isen och tänkte mycket på att jag ville spela bandy igen men jag hade inget tidsmål utan det fick ta den tid det tog.

Läkarna hittade inget fel på hans hjärta och vid jul förra året fick han tillåtelse att träna för fullt igen. Innan dess började han med korta promenader som varvades upp till lättare joggning, fortsatte med lättare träning tillsammans med sitt gamla lag Sirius och Vattholma i division I.

− När jag lämnade sjukhuset var jag väldigt trött ett tag men sedan orkade jag mer och gick ut lite grann. Jag fick inte komma upp i några högre pulsnivåer men ju mer tid som gick desto mer fick jag träna men hade fortfarande vissa restriktioner fram till jul.

Till nästa säsong är han ett av flera nyförvärv i Unik som spelar i bandyallsvenskan och 20-åringen hoppas på speltid. Förutom bandyn studerar han på heltid till civilingenjör på Uppsala universitet och har tre år kvar på utbildningen.

− Jag missade två tentor efter hjärtstoppet men har jobbat mig ikapp och ligger i fas med de andra nu. Jag trivs jättebra i skolan och har kommit in i att plugga.

Efter sex veckors gemensam träning väntar ett sommaruppehåll där spelarna följer individuella träningsprogram som tränaren Kristian Masori tagit fram. Clarence ska även jobba på Ikea med att köra och hämta vagnar.

− Jag känner flera av killarna i laget sedan tidigare och vi spelade ihop i Sirius P20-lag. Jag har alltid tyckt om att träna och gör det helst i grupp, därför kan sommaren nog bli lite tråkig när man ska träna själv men det löser sig.

Drygt ett år efter hjärtstoppet i Sunnerstabacken är Clarence Wahman tillbaka och satsar på comeback till nästa säsong.

− Jag tänker inte så mycket på det som hände men det är ingen liten grej man varit med om. Det är något som jag får förhålla mig till men jag hade tur och kan fortsätta leva ett vanligt liv med plugg och bandyn.