För första gången på fem år hålls ett gemensamt svenskt mästerskap i Budosporterna. Tävlingarna kommer att pågå i Fyrishov under lördagen och avslutas med finaler på söndag eftermiddag.

Kendo är en japansk kampsport som ursprungligen kallades kenjutsu, svärdsteknik. I dag är kendo en modern sport där korrekta träffar som utförs med god kroppskontroll och inlevelse ger poäng. I laido gäller det att dra och hantera det japanska svärdet, något som utvecklats till en konst. I dag tränar man enligt noga bestämda rörelsemönster, så kallade kata, och söker uppnå perfektion. Jodo, som betyder, stavens väg, är en kampsport som växte fram under 1600-talet. En tävling sker i princip som parträning där en person med ett träsvärd utför olika attacker, medan den andra använder staven till försvar.

Naginata är en modern japansk sport med ett gammalt japanskt vapen, ett svärd fäst på en lång stav. Det användes i det gamla Japan för att bekämpa beridna krigare. I dag tränas och tävlas det i sporten i förutbestämda mönster eller fritt, där man är skyddad av en rustning. Kyudo är konsten att skjuta med den japanska asymmetriska pilbågen, där det är viktigare att träffa tavlan med rätt teknik och känsla än att enbart träffa tavlan.

Svenska budo- och kampsportsförbundet fyller 50 år men även Uppsala Kendo firar jubileum, nämligen 25 år som klubb. Det är en av anledningarna till att budo-SM den här gången avgörs i just Fyrishov, Uppsala.