Moderaterna vill utreda beläggningen på arenorna för fotboll i Uppsala, då befintliga lag i stan har haft svårt att hitta ytor för träning och matcher. Viktigt för oss att se de lokala föreningarnas behov först. En tillfällig konsekvens av byggnationen av nya Studenternas är att stadens alla arenor kommer få ytterligare ett ökat tryck under byggprocessen.

Kring detta finns många frågor kvar att besvara och ta ställning till. Får ett lag som flyttar behålla sin elitlicens? Frågan utreds av nu Svenska fotbollförbundet. Är det ett a-lag som flyttar eller behöver kommunen bereda plats för även en stor ungdomsverksamhet med en tillhörande fotbollsakademi, som är brukligt för lag på allsvensk nivå? Utvecklingsmiljön kring det nationella fotbollsgymnasiet som finns i Uppsala, har den kapacitet och resurser för att stötta ett lag till. Utifrån att befintliga lag i Uppsala har kämpigt att hitta träningstider är ytterligare en fråga om staden hinner möjliggöra fler träningsytor i takt med det ökade behovet.

Österängens IP har varit ett önskemål från Dalkurd för träning och match. Österängens IP är för närvarande en plats där Uppsala 86ers spelar matcher och tränar amerikansk fotboll, men också där många föreningar och skolor har sin verksamhet.

IK Uppsala Fotboll har exempelvis under en längre tid önskat Österängens IP som tränings- och matcharena i elitettan, under tiden Lötens IP blir mer eller mindre en arbetsplats.

Som ni ser är frågan mer komplex och komplicerad, varför vi föreslår att utreda hela bilden innan vi säger ja. Vi moderater vill ha ordning och reda. Därför ska beslut fattas tillsammans med sakkunniga som kan frågan. Med god, tydlig kommunikation mellan kommunen, politiken och föreningarna hittar man lösningar.

Frågan är hur majoriteten S, V och MP vill samverka med föreningslivet? I dag känns frågan väldigt oklar.

Uppsala skall vara en attraktiv idrottsstad där aktiviteter och kommunikation med föreningslivet är en självklarhet

Madeleine Andersson (M)

Gruppledare i Idrott och Fritidsnämnden för Moderaterna