Det hela började med att sju Siriusvänner kallade till ett offentligt möte med Rickard Malmström för lite mer än en vecka sedan genom ett debattinlägg i UNT. Debattörerna var missnöjda med Uppsala Kommuns och Malmströms hantering av Borlängelaget Dalkurds kommande flytt till Uppsala.

Under torsdagen var det så dags – inför en fullsatt sal (60 personer) i kommunens lokal på Stationsgatan där många av Uppsalaföreningar fanns på plats. Liksom Dalkurd själva.

Den mesta kom att handla om Rickard Malmströms och Uppsala kommunens bristande kommunikation kring ärendet – som hade sin början försommaren förra året när Dalkurd för första gången tog kontakt med Uppsala kommun.

– Det är uppenbart att det finns mycket känslor och många som är upprörda kring frågan, men det första steget att ta då är att ha den här typen av möten, och det tycker jag är jättebra, säger Malmström.

Idrotts- och fritidsnämndens ordförande erkände själv under mötet att kommunikationen kring Dalkurdfrågan varit dålig från hans sida sedan den första kontakten – och att han ångrar att han inte gjort det bättre.

– Det är väl helt klart, och så är det nog för oss alla. Att om vi vet redan i dag vad vi vet om ett år så är det många val som vi skulle göra annorlunda. Jag säger också att det är mycket i den här frågan som jag hade kunnat agera annorlunda, men utifrån den situationen som vi var i då (sommaren 2016) så såg vi inte det, och det är jag ledsen över. Vi borde ha haft en tidigare dialog med alla inblandade, säger Rickard Malmström.

Så här i efterhand, varför hade ni inte det?

– Vi har många kontakter med olika intressenter som kommer utifrån andra kommuner och andra delar av landet och världen. Vi har många dialoger och vissa sker under förtroende och så vidare. Det är en vardagsbedömning, och ibland så gör vi fel bedömning som i det här fallet.

En av debattörerna – och som tydligt har tagit ställning mot att Dalkurd flyttar till Uppsala – är Siriussupportern Magnus Dahl.

– Jag tycker att det här gav mer frågetecken än vad vi hade frågor innan. Det blev bara mer frågor, för de har inte svar på saker. Det är ad hoc-lösningar och inget konsekvenstänkande för fem öre, säger han.

Du är missnöjd med mötet?

– Ja, väldigt. Jag hoppas att de bokar in ett nytt möte och fortsätter.

Enligt kommunen ska det bli ett till i nästa vecka…

– Ja, då hoppas jag att de väljer en större lokal då så att folk får komma till tills och att tid läggs undan så att alla får ställa sina frågor.

Vad hade velat ha svar på?

– Det är bland annat konsekvensen av att akademin som Dalkurd ska bygga, var kommer de att få plats när det redan är fullt på anläggningarna på helgerna?

Medverkade från Uppsala kommun gjorde utöver Rickard Malmström även bland annat Mohamad Hassan (L), andre vice ordförande i nämnden, och Josefine Åhrman, avdelningschef för idrott och fritid.

Då alla anmälda inte fick plats kommer Uppsala kommun att hålla ett extra möte i mitten på nästa vecka, preliminärt datum är satt till onsdag, uppger pressansvarige Maria Hasselgren.