BC Luleå vann SM-guld i våras och har lyckats behålla samtliga sina tre guldamerikaner Brandon Rozzell, Yannick Anzuluni och Quinton Upshur – samt sina svenska toppnamn som Tom Lidén, Adam Rönnqvist, Denzel Andersson och Anton Saks.

Uppsala Basket har sällan varit en större underdog på sin egen hemmaplan när Luleålaget gästar IFU Arena på fredag kväll.

– Underdog eller inte är inget som jag spekulerar i, det får andra göra. Det vi har pratat om är att vi möter mästarna som är väldigt bra defensivit och offensivt, och att vi måste vara på vår absoluta toppnivå för att slå dem, säger Uppsalas coach Kevin Gaines.

Hur ska ni slå dem?

– Vi ska slå dem genom att göra det vi gjorde mot Umeå fast ännu bättre. Vi vet att vi måste höja oss många, många snäpp.

– Spelmässigt ska vi göra det genom ett lagorienterat anfall och defensivt ska vi verkligen till att vi skyddar tresekundersområdet. Vi måste vara aggressiva och vi kan inte stå på hälarna mot ett så aggressivt lag som BC Luleå.

Rhys Carter har en nyckelroll i Uppsala Basket. Den 33-årige guarden, som är tillbaka i Sverige efter spel i Australien och England, har fått en poängmässigt tung start på säsongen, efter fem gjorda poäng mot Borås och fyra poäng mot Umeå.

Coachen Kevin Gaines ser dock längre än poängen.

– Det var ingen som fick godkänt från första matchen mot Borås, inte heller Rhys. Men jag har aldrig kravet på mina pointguards att de ska göra en massa poäng utan det viktiga är att Rhys fortsätter vara aggressiv och skapar skott för andra.

– Det är oerhört viktigt för oss att han får alla involverade och det gjorde han bra mot Umeå. Att hans bollar inte gick i, är en annan sak. Han tog de skott han ska ta. Rhys är inte här för att leda oss i poänggörandet, säger Kevin Gaines och utvecklar sitt resonemang.

– Men vi kommer att ta det som motståndarna erbjuder oss och om det är Rhys som får skotten är det han som ska ta dem. Vi ska vara väldigt osjälviska som lag, säger Kevin Gaines.