Publicerad: 2012-06-12 08:00
Läs upp
Magnus Hellberg.
Foto: Cornelia Edblad
Laddar...

NHL eller Frölunda för Hellberg

ISHOCKEY. Almtunaprodukten Magnus Hellberg kan komma att ersätta Anders Lindbäck i Nashville Predators. Målvakten väntas ge NHL-klubben besked senast på fredag.
– Vi för diskussioner just nu, säger Hellberg.

Efter succésäsongen i Almtuna 10/11 då Hellberg hade näst bäst räddningsprocent av samtliga målvakter i allsvenskan lockades han till Frölunda. Men debutsäsongen i elitserien blev inte så rolig som han tänkt sig. Fredrik Andersen, som nyligen tackade nej till Carolina, storspelade och Hellberg fick snällt finna sig i att vara andremålvakt. Totalt blev det ”bara” 17 matcher.
Nu vill han ha mer speltid.

Och kanske kan han få den i Nordamerika. Nashville draftade honom som förste målvakt i fjolårets NHL-draft (38:e spelare totalt) och är beredda att ge honom chansen – kanske redan till hösten.
– Exakt, eller i deras farmarlag Millwaukee, säger Magnus Hellberg som just nu är hemma i Uppsala.

Samtidigt som han just nu sköter sommarträningen för fullt går han och funderar över framtiden. Han har ett år kvar på kontraktet med Frölunda, men det kan alltså ändå bli en flytt till Nordamerika. Besked ska lämnas senast på fredag dag.
– Deras ambition är att jag ska komma över dit – så småningom. Vi för diskussioner just nu, men jag kan inte säga så mycket, säger Hellberg och fortsätter:
– Sista beslutet ligger hos mig. Det är jag som måste bestämma var jag ska spela. Drömmen är att komma till NHL, sedan får jag se vilken väg som är bäst för att ta sig dit, säger Hellberg.

Avgörande för var han kommer att spela är var han ser sig ha de bästa utvecklingsmöjligheterna, får mest speltid, kan tänkas trivas bäst – och magkänslan.
– Det är ett stort steg att flytta över, en stor omställning, funderar Hellberg.
Och lönen kan skilja sig mycket den med beroende på om han spelar i NHL eller farmarligan AHL.
– Det är en jäkla skillnad. Man klarar sig på AHL-lönen också, men jag tittar inte så mycket på pengarna, säger han.

Vilket beslut Hellberg än tar på fredag eller dessförinnan, kommer han att, precis som i fjol, åka över på Nashvilles sommarcamp som enligt Hellberg äger rum direkt efter midsommar.
Skulle det bli så att Hellberg hamnar i NHL kan det ge ett välkommet ekonomiskt tillskott till moderklubben Almtuna. Det senaste avtalet säger att NHL-klubbarna ska betala 225 000 dollar för spelare som plockas över från Sverige. Dessa fördelas över de klubbar som spelaren representerat de fyra senaste säsongerna. Almtuna skulle alltså kunna få tre fjärdedelar av den summan.

Anders Lindbäck, som Almtuna lånade av Brynäs 07/08, har utgående kontrakt med Nashville och spelade endast 16 matcher senaste säsongen. Han kan alltså komma att lämna klubben även om Nashville fortfarande sitter på rättigheterna. Finländaren Pekka Rinne är dock Predators givna förstaval. Han har skrivit på ett sjuårskontrakt värt hela 49 miljoner dollar vilket gör honom till NHL:s bäst betalde målvakt.

Av: Henrik Söderlund henrik.soderlund@unt.se

Magnus "Binge" Jäderlund tränade Storvreta den gångna säsongen. Bild: Staffan Claesson
Foto: Staffan ClaessonMagnus "Binge" Jäderlund tränade Storvreta den gångna säsongen.

Jäderlunds nya klubb

division i DAM

division II dam

Fotbollsbloggen Live del 34

TV. Fotbollsbloggen Live är tillbaka med det senaste från superettan och den lokala toppfotbollen. I dagens avsnitt snackar vi upp Sirius herr-och damlags kommande matcher. 

Påskafton 19 april

KOMMENTAR
"Den ödmjuke amerikanen var fenomenal rakt igenom och stod för sin bästa match för säsongen – när nöden var som allra störst”
Mathias Rutegård efter ”TJ”:s show när Uppsala Basket ordnade en sjunde semifinal mot Södertälje

REPORTAGE
Håkan Lundh har träffat Uppsalas nya multisport-klubb. 

V75-förslag
Stefan Bergström analyserar helgens omgång.

Har du en åsikt? Stor eller liten, spelar ingen roll. Mejla till sportchefen@unt.se


bil-tester

Läs våra senaste bil-tester

Påskafton 19 april

KOMMENTAR
"Den ödmjuke amerikanen var fenomenal rakt igenom och stod för sin bästa match för säsongen – när nöden var som allra störst”
Mathias Rutegård efter ”TJ”:s show när Uppsala Basket ordnade en sjunde semifinal mot Södertälje

REPORTAGE
Håkan Lundh har träffat Uppsalas nya multisport-klubb. 

V75-förslag
Stefan Bergström analyserar helgens omgång.


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »