– Vi har flera löpare som närmat sig världstoppen, säger Sveriges förbundskapten Håkan Carlsson.

Även kommande säsong består det svenska orienteringslandslaget av ett A-landslag, ett utvecklingslandslag och ett juniorlandslag.

Uttagna från Uppsalaklubben är Rassmus Andersson, Albin Ridefelt, Oskar Sjöberg och Johanna Öberg.

A-landslaget består av löpare som bedöms ha medaljpotential på VM 2017. I utvecklingslandslaget finns löpare som har potential att utvecklas till VM-medaljörer på några års sikt. Juniorlandslaget slutligen består av individer som ledningen tror mycket på inför framtiden.

Inför 2017 tar åtta löpare klivet från utvecklingslandslag till A-landslag: Karolin Ohlsson (Järla Orientering), Lina Strand (Göteborg-Majorna OK), Rassmus Andersson (OK Linné), Martin Regborn (Hagaby GoIF), Albin Ridefelt (OK Linné), Johan Runesson (Göteborg-Majorna OK), Oskar Sjöberg (OK Linné) samt Emil Svensk (Stora Tuna OK). Samtidigt lämnar skadedrabbade Lena Eliasson (Domnarvets GoIF) och Olle Boström (Järla Orientering) A-truppen.

Summa summarum ökar A-landslaget med sex personer. Av totalt 16 löpare är 5 damer, 11 herrar.

Utvecklingslandslaget å andra sidan minskar från 24 till 17 namn. Här ryms 4 herrar och 13 damer.

– Vi har många löpare, framför allt på herrsidan, som har tagit ett stort kliv framåt och visat på internationella tävlingar att de kan vara med och konkurrera högt upp, förklarar förbundskapten Håkan Carlsson, som inför VM 2017 har målsättningen att Sverige ska bli bästa nation.

– Vi var bästa nation på VM i Bohuslän och hoppas och tror att vi kan vara med och slåss om det i Estland också.

Varför så få tjejer, relativt sett, i A-landslaget?

– Vi har helt enkelt fler killar som är på en högre nivå just nu. Svensk orientering behöver påfyllning av riktigt duktiga tjejer. Därför gör vi också en medveten satsning och tar med många unga duktiga tjejer i utvecklingslaget.