När Östhammars MK för åttonde gången står som SM-arrangör har hela 293 förare anmält sig för den tredje SM-deltävlingen i enduro, Lundapokalen, som körs på Lund flygfält på lördag, en ökning med nästan 20 förare jämfört med förra årets redan stora rekordsiffra.

Det är upplagt för en imponerande lång depå på flygrakan.

– Målsättningen är att det ska bli en bra och spännande tävling med lätt solsken. Och vi vill inte ha några olyckor. Samt att det kommer mycket publik, säger tävlingsledaren Jan Nyström.

Första start sker klockan 9.00 och förste förare går i mål klockan 15.30. Fyra varv om totalt 40 kilometer ska köras, där varje varv innehåller fyra specialprov.

Nyheten i SM-banan med skogsterräng blandat med gräsvallar, som hade premiär i fjol går i repris i år.

– Enduro går ofta i skog med sten och stigar, men här åker vi på en gräsvall med långa svepande kurvor. Det blir betydligt högre fart och på så vis får vi också en skiftande bana, säger Jan Nyström.

Stor favorit till totalsegern är förstås meste mästaren Joakim Ljunggren, Karlskoga, men det finns många förare som mer än gärna kastar omkull de förhandstipsen. Som Andreas Linusson, Kinna MK, som blev tvåa i Falköping, samt fjolårets vinnare i Östhammars SM-deltävling, Albin Elowsson.

De stora hemmahoppen lyser med sin frånvaro inför tävlingen. Förra helgens SM-premiär i Falköping saknade nämligen större lokala framgångar, men kanske kan hemmaplan ge en skjuts uppåt i resultatlistorna för de uppländska förarna?

Göta MS sexfaldige svenske mästare Niklas ”Nisse” Gustafsson, 38 år i augusti, klev fram med en fjärdeplats totalt i SM3-klassen i premiären och Uppsala MCK:s Alexander Dahlén visade sig snabb under lördagen innan han tvingade bryta söndagens race.

Östhammars MK:s Olle Löthman (SM2) och Tobias Burman (SM3) är arrangörsklubben två största hemmahopp.