Den 26-årige skåningen från Landskrona har gjort 14 mål för sitt Washington under hösten.

Med det är han näst bäste målskytt både i topplaget Washington och av NHL-svenskarna.

I klubblaget är ryske målsprutan Alexander Ovetjkin den ende som är bättre - 21 mål - och av de andra NHL-svenskarna har Rickard Rakell, Anaheim, gjort två fler.

Det svenska World Cup-laget var i Washington de sista dagarna före World Cup och när beskedet kom att Rakell skulle missa turneringen på grund av sjukdom trodde många att Johansson slutligen skulle få en plats i truppen.

"Inte jätteintresserade"

Han var på plats i huvudstaden och hade gått på is med sitt klubblag.

Men samtalet från förbundskapten Rikard Grönborg kom aldrig, en stor besvikelse för forwarden.

Ja, det är klart att man ville vara med. Men jag fick aldrig känslan av att de var jätteintresserade från början, så därför förväntade jag mig aldrig att vara med.

Men sidsteppningen har uppenbarligen fungerat som tändvätska. Marcus Johansson är på väg mot sin målmässigt bästa NHL-säsong och med halva grundserien kvar är han bara sex fullträffar från bästanoteringen på 20 mål som kom säsongen 2014-2015.

Ibland studsar puckarna med en och ibland inte. Det gäller att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle och våga ta sig in där det händer, få de här målen som man inte annars får, skitmålen på returer och så. Det är kul att det gett utdelning, säger han.

Nya namn i toppen

Den skridskoskicklige svensken med sitt vassa skott har hittat en nivå till i sitt spel.

Absolut. Jag tycker han har vuxit sedan förra säsongen och visat en större jämnhet. Det är imponerande, säger lagkompisen Nicklas Bäckström.

En förklaring är att Johansson, som användes mycket som center i fjol, fått spela ytterforward hela säsongen.

I fjol var jag ytterforward tills vi fick skador, då fick jag spela center och det var under en ganska lång tid. Det är två olika roller, det funkar bra för mig både och, men det är skönt att ha en mer fast position nu, säger Marcus Johansson.

Han har aldrig varit topp tio i den svenska poängligan i NHL, men ligger nu sexa med 29 poäng.

En ny generation NHL-svenskar börjar ta för sig mer och mer och i toppen finns också spelare som Alexander Wennberg, Columbus (trea på 35 poäng) och Victor Rask, Carolina (femma på 31 poäng).

Det är så fullt upp med matcher så man fokuserar mest på sig själv. Men Wennberg har ju gått väldigt bra i Columbus och de vann ju 16 matcher i rad, det är imponerande, så han är en av dem man har lagt märke till