Januari: Årets första träningspass

Sirius drog igång den nya säsongen i början av januari månad. På den allra första träningen i Diöshallen fanns ett nyförvärv på plats då Philip Haglund strax innan skrev på för blåsvart. På plats fanns även Benny Lekström, trots att målvakten tydligt var oönskad i klubben. Lekström fick inte spela en enda match på försäsongen och fick inte heller åka med övriga truppen på lägret i Spanien. Strax innan säsongsstart kom parterna överens om att bryta kontraktet och Lekström blev sedan klar för Hammarby under sommaren.

FebruarI: Skadehelvete i Spanien

Artikelbild

| Oönskad. Benny Lekström hoppar upp i luften under Sirius första träning i Diöshallen.

Sirius läger i Spanska Salou blev en mardröm. Laget förlorade träningsmatcherna mot Malmö och Östersund, men det var långt ifrån det största problemet. Lägret kom att handla om skador. Ante Björkebaum, Jesper Arvidsson, Philip Haglund, Johan Andersson, Oscar Kindlund, Kingsley Sarfo, Daniel Jarl och Kim Skoglund är några av namnen på den långa skadelistan. När sedan ”Ante” Eriksson skulle göra comeback efter ett års frånvaro gick baksidan sönder efter bara några minuter. Han gjorde sedan bara ett inhopp i allsvenskan innan han avslutade karriären.

Mars: Inbrott - en vecka innan premiären

En vecka innan den allsvenska premiären drabbades Sirius omklädningsrum på Löten av ett inbrott. Säsongens nya fotbollsskor försvann tillsammans med annan utrustning och elektronik till ett sammanlagt värde av drygt en halv miljon kronor. Kim Bergstrand sade till UNT att ”hela vår arbetsplats är borta”. Sirius gick ut med ett öppet brev på hemsidan för att få in tips om gärningsmän, men utan resultat. Nya skor beställdes från Belgien och kom fram i tid lagom till premiären. Efter inbrottet vidtog Sirius på eget bevåg flera åtgärder i och runt omklädningsrummet.

April: Sarfos show i premiären

Artikelbild

| Sista starten. Ante Erikssons comeback varade bara några minuter innan baksidan gick.

Tele2 Arena var i det närmaste fullsatt. Djurgården, med hemvändaren Kim Källström i fokus, mot lilla nykomlingen Sirius som var tillbaka i allsvenskan efter 43 långa år. Där och då presenterade sig stjärnan Kingsley Sarfo för den breda allmänheten – och Sirius presenterade sig på bästa sätt i återkomsten till allsvenskan.

Publiken buade och gick hem. Kvar stod Västra Sidan bestående av närmare tusen personer och firade som aldrig förr. Sirius hade, efter två mål av Sarfo, vunnit över Djurgården i den allsvenska premiären och tagit det första steget mot en smått magisk vårsäsong.

Artikelbild

| Brottsplats. Sirius omklädningsrum besöktes av tjuvar strax innan premiären.

Att just Sarfo skulle bli den största stjärnan i Sirius under säsongen var vi nog många som anade. Att han skulle göra sådan braksuccé direkt trodde nog ändå inte så många. Ryktena om en försäljning blossade upp redan efter den första matchen och redan efter de där två målen mot Djurgården så var den lille ghananen förlorad för Sirius. Sarfo stod för sju poäng, tre mål och fyra assist, för Sirius under sina elva matcher med klubben under våren.

Till slut blev det drygt 13 miljoner in på Sirius konto i och med en något invecklad affär med Malmö FF i juni. En affär som också fortsatte att vara invecklad och stökig efter betalningen då Sirius hamnade i tvist med om runt hälften av pengarna med Sarfos tidigare akademi Soccer Soldier samt familjen Strand. Och nere i Skåne så åkte Malmö ur Champions League-kvalet innan Sarfo ens hann bli spelklar och senare under säsongen blev mittfältaren avstängd från spel och träning. Stjärnan försvann, men Sirius fortsatte att glänsa i allsvenskan och var under sommaren inblandat i toppstriden. Uppsala dansade och log, nu kan man minnas tillbaka på en lyckad säsong.

Artikelbild

| Bortajubel. Mix Diskerud jublar efter att ha gjort mål mot Sirius i hemmapremiären på Studenternas.

April: Gräsfiasko och nederlag

Ett fullsatt Studenternas samlades för att se Sirius hemmapremiär i allsvenskan mot IFK Göteborg. Efterspelet kom dock inte att handla om själva matchen utan om gräset på Studenternas som var allt annat än bra. Det var tydligt att mattan inte hade satt sig och det låg stora högar av gräs lite överallt på planen. Den usla kvaliteten på gräset spelade IFK i händerna då Sirius inte alls kunde få igång sitt spela. Gästerna vann med 2–0 efter mål av Mix Diskerud och Mikael Boman. Efter matchen kallade Kim Bergstrand Blåvitts Sebastian Eriksson för ”Sveriges bästa MMA-spelare”.

Artikelbild

| Glest. Sirius flytt till Gävle betydde allsvenskans näst lägsta publiksiffra.

April: Hemmamatch - i Gävle

Efter fiaskot med gräset i premiären så började det direkt att pratas om idrottsplatsen skulle klara av att stå värd för nästa hemmamatch mot Kalmar. Sirius ansåg att gräset inte höll måttet för allsvenskt spel och när även Svenska Fotbollförbundet gjorde den bedömningen var skandalen ett faktum. Sirius, tillbaka i allsvenskan efter 43 år, tvingades spela sin hemmamatch på reservarenan i Gävle. Spelmässigt gynnade det blåsvart som vann med 3–0, men ekonomiskt var det en katastrof. Sirius för fortfarande förhandlingar med kommunen om ersättning för det inträffade.

Artikelbild

| Akrobat. Sirius och Moses Ogbu flög som aldrig förr. I maj besegrade man enkelt Elfsborg med 4-1.

Maj-augusti: Drömmar om Europaspel

Sirius start på säsongen kan inte beskrivas än annat än en succé. När Elfsborg kom till Studenternas den 14 maj var det inget snack om saken. Sirius spelade fullkomligt ut Boråslaget och vann med 4–1 efter dubbla mål av Moses Ogbu och ett vardera av Christer Gustafsson samt Oscar Pehrsson. Efter åtta spelade omgångar låg Sirius sensationellt tvåa i allsvenskan bakom Malmö FF. När halva serien var spelad hade man sjunkit en plats, men låg fortfarande topp tre. Den magiska starten på allsvenskan fick många att drömma om Europaspela på Studenternas den kommande säsongen, men efter omgång 19 (!) tappade Sirius tredjeplatsen och sjönk i tabellen.

Artikelbild

| Ärrad. Moses Ogbus säsong tog slut i och med ett fotledsbrott mot Häcken.

Juli: Skadorna slår till - igen

Försäsongens skadeproblem hängde med Sirius även under säsongen och allra värst drabbad var nog Moses Ogbu. Anfallaren ledde Sirius skytteliga med sina sex mål och var i en strålande form när han brutalt kapades av Häckens Nasiru Mohammed i mitten av juli. Ogbus säsong tog slut där och då i och med en fotledsfraktur som opererades direkt. Andra tunga avbräck under säsongen var Johan Eiswohld, vars säsong tog slut i maj samt de trippla korsbandsskadorna på Karvan Ahmadi, Daniel Jarl och Ante Björkebaum. Den sistnämnde valde att lägga skorna på hyllan efter karriärens fjärde korsbandsskada.

Artikelbild

| Straff? Östersund körde av Sirius med 5-0 på Studenternas. Här får man en tveksam straff efter att Josh Wicks lämnat straffområdet.

Augusti-september: Avgrundsdjupa formsvackan

Efter att ha charmat hela allsvenskan och legat på Europaplats med elva omgångar kvar så tog det stopp för Sirius. Och det rejält. Efter att ha besegrat Halmstad med 3–0 på Örjans Vall så rasade laget ihop fullständigt. Norrköping, Kalmar, Sundsvall, Östersund, Jönköping, Örebro och IFK Göteborg besegrade alla Sirius när blåsvart förlorade sju raka matcher i allsvenskan. Allra värst var det den 17 september på Studenternas då Östersund fullkomligt körde över Sirius och vann med hela 5–0. Sirius, som hade som målsättning att ta 36 poäng, stod still på 33 och stampade under flera tuffa veckor.

Artikelbild

| Jubel igen. Stefano Vecchia och Sirius bröt sin svacka och slog återigen Djurgården med 2-0.

Oktober: Vändningen och tårarna

Sju raka förluster och en lång skadelista var Sirius förutsättningar när man skulle möta dåvarande tabelltvåan Djurgården i den 27:e omgången. Oddsen var med andra ord inte på Sirius sida, men blåsvart lyckades vända trenden och vinna med 2–0 efter mål av Alexander Nilsson och Stefano Vecchia. I och med segern säkrade man definitivt det allsvenska kontraktet samt sin egen målsättning för säsongen som var på 36 poäng. Efter slutsignalen var det en känslosam Niklas Busch Thor som intervjuades medan tårarna rann längs kinden. Den omtyckte kaptenen hade nämligen bestämt sig för att sluta, något som blev officiellt några dagar senare.