För Sverige var det en perfekt start enligt mig. Ingen förlust och krisrubriker och ingen seger med ett favoritskap som det skulle ha inneburit. Ett kryss gör att Sverige kan växa in i turneringen och göra det med självförtroendet intakt.

Det som gladde mest annars i EM-premiären var Uppsalabacken Linda Sembrant som enligt mig var bäst på planen. Sembrant går från klarhet till klarhet och förtjänar uppmärksamheten som en av de stora på planen och i landslaget. Årets försvarare inom svensk fotboll 2016 har alla möjligheter att få priset även 2017. Jag vill även plussa för Hedvig Lindahl i målet samt inhoppande Stina Blackstenius som kom in med en härlig energi i matchen.

Men. Jag saknade så klart Marija Banusic. Från semestern i Kroatien fick hon se Sverige spela 0–0 och jag kan tänka mig att det fanns tankar hos henne att hon nog kunde ha avgjort detta om hon bara hade fått vara med. De tankarna hade i alla fall jag i TV-soffan. När Lillie Persson indirekt säger att Banusic inte passar in i laget förstår jag henne inte alls. Man måste inte alltid vara en i mängden. Banusic sticker ut både på och utanför planen. Hon kan bryta mönster och är en X-faktor som kan göra skillnad i ett mästerskap. Nu får vi bara leka med tanken på hur det kunde ha sett ut.

EM är nu i gång och frågan är vad man kan ha för förväntningar på Sverige i mästerskapet? Ja, enligt mig ska man absolut gå vidare från gruppen, allt annat vore ett fiasko. I slutspelet kan sedan det mesta hända, men att ta sig vidare till semifinal, precis som man gjorde i Sverige för fyra år sedan, tror jag är ett rimligt mål för det här laget. Allt annat är en bonus. Det är också det här mästerskapet som kommer att avgöra hur vi kommer att se på Pia Sundhages gärning som förbundskapten. För trots det där silvret i Brasilien i fjol så är ändå min känsla att laget inte har fått ut max under Sundhages ledarskap, Jag hade i alla fall större förväntningar när hon ersatte Thomas Dennerby. Precis som jag kände när Dennerby var inne på sluttampen, så känner jag nu med Sundhages ledarskap. Det är med både stort intresse och nyfikenhet som jag ser fram emot skiftet där Uppsalasonen Peter Gerhardsson tar över efter detta mästerskap.

Till sist: Jag måste berömma det tyska matchstället. Helvit elegans med svarta detaljer. Riktigt snyggt på de regerande mästarna, men Sverige var inte långt efter - på den fronten heller.