En av deltagarna på lägret var 12-åriga Elin Schollin från Grängesbergs bandyklubb i Dalarna.

– Det har varit jättekul att få träna med bara tjejer. Hemma spelar jag med killar, men det är lättare att vågar prova mer när man spelar med tjejer, säger Elin.

Totalt deltog 82 tjejer från 12 olika bandyklubbar. Helgen bestod av heldagspass indelade i tre kategorier; isträning, barmark och teori. Tjejerna delades in i åtta grupper baserade på ålder.

Artikelbild

| Nöjda deltagare. Tilda Lindgren, Freja Lööf och Alicia Larsson, samtliga 11 år och spelare i Villa Laik, var nöjda med helgen i Uppsala.

Under lördagsförmiddagen höll Markus Kumpuoja, anfallare i Sirius herrlag, i ispassen med grupperna.

– Med de yngre tjejerna ville jag mest att vi skulle använda våra skridskor. Vända och vrida och jobba med översteg, både framåt och baklänges. Varje övning avslutades med ett skott på mål, berättar Markus Kumpuoja.

– De äldsta fick jobba lite mer med passningar, vända ur, spela på sida och komma till avslut från vinkel. Vi avslutade träningen med att spela sista 10 minuterna.

Ett av teoripassen under söndagen leddes av domaren Ida Salomonsson, som bland annat dömt dam-VM i Minnesota 2016, SM-finalen dam 2017 och F17-VM i Irkutsk 2017. Passet handlade om vilka regler som gäller i bandy och hur det är att vara domare. Under passet lyftes också vikten av att hjälpas åt för att skapa en bra arbetsmiljö för domare.

Artikelbild

| Ledaren. Ida Sundell från Uppsala Bois damlag säger att hon är nöjd med helgen och väldigt tacksam över all hjälp som lagledare, föräldrar och personer runt föreningen bidragit med under lägret.

Under helgen var också SISU idrottsutbildarna på plats och höll i ett utbildningspass med rubriken "Världens bästa idrottsförälder - så stöttar du ditt barn i deras idrottande". Ett 15-tal föräldrar från olika klubbar var med och diskuterade frågor som rör föräldraskap oh ledarskap.

Alicia Larsson, Tilda Lindgren och Freja Lööf, samtliga 11 år och spelare i Villa Laik bandyklubb från Lidköping, var nöjda med helgen.

Artikelbild

| Träningar. Bandylägrets träningar bestod av heldagspass indelade i tre kategorier; isträning, barmark och teori.

– Allt har varit roligt men det roligaste har varit att lära känna nya kompisar, säger Alicia.

– Den var väldigt rolig. Jag har också träffat nya kompisar, säger Freja.

– Det roligaste var målvaktsträningen och att träffa andra som spelar, säger Tilda.

Ida Sundell, spelare i Uppsala Bois damlag, har varit ansvarig för helgens träningsläger.

– Jag är jättenöjd. Det har varit så många som har ställt upp, från tränare till föräldrar och andra spelare. Det jag har insett efter att ha gjort det här är att när det gäller ungdomar och sport så finns det i princip inget problem som är för stort för att kunna lösas, alla ställer upp.

Hur skulle du själv vilja sammanfatta helgen?

– Jätterolig. Det som känns extra bra är att jag hört många i de yngre åldersgrupperna säga att de inte vill åka hem igen redan eftersom de har hittat nya kompisar här.

Hur viktigt tror du att ett sådant här läger kan vara för tjejbandyns utveckling?

– Jag tror att det är jätteviktigt. Det är bra att det händer något under hösten så att man inte bara går och väntar på att det ska bli november och is på utomhusplanen. Bandysäsongen ska man få börja med så snart fotbollssäsongen är över, då får vi förhoppningsvis behålla spelare i sporten. Men det är också viktigt att få träffa tjejer från andra delar av landet. Tanken har varit att föra tjej-Bandysverige samman kan man säga, säger Ida.

Det kan också göra en stor skillnad för yngre tjejerna att få vara med de som är lite äldre, menar Ida.

– Man utvecklas genom att se andra, så det är bra att de yngre får se äldre tjejer träna och spela.

För att motivera tjejer att fortsätta med sporten har Uppsala Bois jobbat med att presentera förebilder som kan visa på framtidsmöjligheter inom sporten.

– Att ledarna för exempelvis ett läger är damspelare och att spelare- och domare på landslagsnivå pratar om vad de har gjort visar att det finns höga men inte ouppnåeliga mål att nå inom dambandyn. Det kan vara en hjälp i att sporra så många som möjligt att fortsätta, säger Ida Sundell.