Instruktörerna bakom extraträningen har varit Ola Rydstrand och Björn Kindlund (som till vardags jobbar på Gottsundaskolan och båda är tidigare elitspelare).

Nu har de två åren gått och projektet är över. I förra veckan gjordes de sista träningarna på konstgräset i Alsike.

Samtliga tio utespelare (som den här säsongen har spelat med Sirius) och som har tagit del av träningen antogs till Sirius kommande akademilag för U12 i konkurrens med 80 andra sökande från klubbar runt om i distriktet.

– Det hela började med att de (Amir Mostafa och Johan Falk) tog kontakt med AIK från början, men sedan hoppade de av. Sedan ringde Amir och Johan till Sirius och så blev det inget där heller och då ringde de Einar Brekkan och frågade om han kände till några duktiga instruktörer och då fick de kontakt med oss. Sedan hade vi ett möte på 20 minuter på Eurostop och så var vi igång, säger Björn Kindlund.

– De har båda grabbar i den här åldern och de ville ha lite mer fart och fläkt, fortsätter Kindlund.

Träningen har kretsat kring teknik och detaljer.

– Det är det här som vi tycker att många missar. Det vill säga det ”lilla spelet” som vi tycker att många svenska klubbar slarvar med och lägger mer energi på långbollar och sånt som man kan lära sig när man är i 20-årsåldern. Det enklaste och det lättaste tränar man aldrig på. Tanken är att man ska nöta korta passningar så många gånger att det är omöjligt att göra fel. Det är det som vår utbildning går ut på, säger Björn Kindlund.

Metodiken har som sagt visat sig lyckad – då samtliga spelare som har deltagit har kommit in i Sirius akademi.

– Vi har nog haft stor del i det, men många var också talangfulla från början. Oavsett har det varit en jäkla utveckling på grabbarna. Det har det varit. De har köpt vårt koncept och har varit där och tränat. Det har inte bara varit närvaro, utan hundra procent fokus. Och då ger det resultat, säger Ola Rydstrand.

Hur viktigt är det att träna så här mycket i unga år?

– Det är sjukt viktigt att nöta in de här detaljerna tidigt, för det sitter sedan. Och man kan inte börja med det här när man är 15 eller 16 år, det är för sent.

Kan man inte tycka att klubbarna själva borde erbjuda det här?

– Jo.

Björn Kindlund:

– Alla fotbollsspelare i Sverige pratar om hur viktigt det är med individuell träning, och det kan jag säga är en ren lögn. För man har inte det. Det är det som de får av oss. Vi brinner för att hjälpa dem hur man står med fötterna och med tekniken.

En kritik mot mängdträning i idrotts-Sverige brukar annars vara att det kan döda intresset för fotboll samt att barn ska få möjlighet att hålla med flera idrotter samtidigt. Det blir svårt om man som tioåring tränar två till tre pass med sin ordinarie klubb och sedan två pass extra med exempelvis Alfa BK.

– Jag har aldrig hört om någon sådan kritik, säger Ola Rydstrand.

Björn Kindlund:

– Vi får inte glömma borta att för så här unga killar så försvinner säkert tio–femton timmar i veckan för tv-spel, telefoner och andra grejer. Så man tappar många timmar spontanfotboll i unga åldrar där och då måste man träna mycket, mycket mer fotboll. Så enkelt är det.

Sirius mittfältare Oscar Kindlund har gått den här vägen och tränat mycket redan från tioårsåldern, och tillhör i dag som 20-åring en allsvensk trupp.

– Jag tycker att det är jätteviktigt. För mig har det hjälpt mycket. Jag låg ganska mycket före många andra i min ålder tekniskt och det var bara tacka vare den här skolan och att jag fått nöta mycket touch. Det har varit en jättefördel och jag tror att alla som har gjort samma resa säger samma sak när man går vidare till sina lag.

Du har inte märkt att många har slutat för tidigt?

– Nej. Om man brinner för fotboll så vill man träna hur mycket som helst, så är det bara.

Ola Rydstrand:

– Varför ställs aldrig den frågan till dem som håller på med musik? De tränar uppåt fem timmar om dagen, och där ställs aldrig den frågan. Eller till simmare. Hur mycket tränar inte de? Men just när det är fotboll så verkar det som att det är heligt och alla ska ha åsikter.

Om det blir någon fortsättning med Alfa BK är oklart. Eventuellt kan det bli i någon annan tappning än vad som har varit i Alsike.

– Redan nu rings det lite överallt ifrån om vi ska köra en ny grupp. Det är två olika spår som försöker binda upp oss, så vi får se vad som händer och sker, säger Björn Kindlund.