27–27 efter första perioden och 47–54 i halvtid. Uppsala Basket visade upp en effektiv offensiv i första halvlek mot topplaget Alvik, men hade svårt att hantera gästernas många stjärnspelare över 40 minuter.

Klara Lundquist (26 poäng) och Paula Juhlin (31) hade tidigt i andra halvlek noterats för över 20 poäng vardera, och Uppsala fick aldrig kontroll över Alviks offensiv.

Coachen Henrik Johansson var inte nöjd efter att ha släppt in 96 poäng.

Artikelbild

| Attackspelare. Heather Butler var som vanligt en stor spelare för Uppsala Basket med över 20 gjorda poäng – igen.

– Vi har sagt det till tjejerna, att nu handlar det om att bygga en defensiv identitet. Just nu är det svårt, säger Henrik Johansson och fortsätter:

– När de får skjuta 24 fler skott än oss är det en gigantisk skillnad mellan lagen där ute på planen, även om vi får skjuta mycket straffkast. Det handlar om att vi ska vilja ta fajten, och det är något vi får lära oss under vägens gång även om det svider. Det är detaljerna som avgör.

Heather Butler (23 poäng) och Ellinor Holmberg (17 poäng) var aktiva i Uppsalalaget och tillsammans med bland andra Jalen O´Bannon såg de till att Uppsala trots allt var med i matchen och på väg tillbaka från ett stort underläge i slutet av den tredje perioden.

Men offensiven tröt. Och luften gick ur dem.

Artikelbild

| Skadad duo. Milen Hagos och Agnes Nordström är inte i speldugligt skick än.

Ellinor Holmberg fick två trepoängsförsök – efter stark offensiv returtagning av O´Bannon – men missade både, varpå Estelle Centerstam i Alvik i stället sänkte en trea som betydde 16-poängsledning för gästerna inför slutronden. Ridå.

Uppsala Basket kom aldrig riktigt nära Jurgita Kausaites Alvik, som därmed tog sin sjätte seger på åtta matcher. Alvik vann med 96–79 mot Udominate förra veckan och vann nu med 96–78 mot Uppsala.

Artikelbild

| Coach. Henrik Johansson in action under matchen mot Alvik.

– Det är en hedersam förlust förstås, Alvik kommer att vara med i toppen och vara med och fajtas om det. Men när man ser våra svagheter bli så tydliga är reaktionen vi borde haft en annan än de vi visade upp i dag. Någon skulle ha blivit förbannad, säger Henrik Johansson.

– Jag har inget emot förlusten, utan det handlar om hur vi gjorde det.

En spelare som stack ut ur mängden i Uppsala Basket var Ellinor Meyer. Den egna produkten, född 2000, gör sitt första år i basketligan och klev in i andra halvlek mot Alvik – med bland annat fem (!) blockar som resultat.

– Det kändes bra. Jag har inte fått spela så mycket innan, så det var roligt att få några minuter, säger Ellinor Meyer, som är redo för mer.

– I första halvlek var jag inte med på hur snabbt det skulle gå, men det är jätteroligt att möta spelare som Klara Lundquist och Martina Stålvant, det är ju sådana spelare man har suttit på läktaren och kollat på när Sverige har spelat VM-kval, säger Ellinor Meyer.