Bara en vecka efter bandyfinalen nalkas en ny folkfest på Studenternas. Arrangörerna hoppas att uppemot 10000 personer ska bevittna Uppsalas första VM-final i isracing. Tidigare år har SM-finalen gått på Studenternas, men i år har nivån höjts.
– Det är dags att Uppsala visar att de kan arrangera en internationell isracingtävling. Nu när bandyn försvinner härifrån är det dags att byta ut det klassiska namnet ”Bandystaden Uppsala”. Nu ska det bli ”Isracingstaden Uppsala” i stället, säger Lars S Björndahl.

Förutsättningarna inför kvällens racing är, enligt Björndahl, helt perfekta. Isen har aldrig varit så bra som den är just nu och det totala arrangemanget vittnar om att det här kan bli en tradition. Man har ansökt om att få arrangera VM-finalen i Uppsala tre år framöver. Men allt hänger på hur helgen artar sig.
– Det här blir lite som examen för oss. Men vi har fått positiva vibbar från både vårt förbund och det internationella förbundet. Jag räknar faktiskt med att vi får behålla finalen här de kommande åren. Dock handlar allt om hur bra arrangemanget blir nu i helgen, säger Björndahl.

De senaste åren har förare från Ryssland dominerat sporten. Det 27-åriga underbarnet Nikolay Krasnikov leder just nu VM-serien framför fem andra ryssar. Sju år i rad har han tagit hem guldet och det lutar mot ett åttonde. Men fighten blir stenhård in i det sista.
– Jag hoppas att Daniil Ivanov, som ligger tvåa, vinner guld i år. Han har nosat länge och det är dags att han får ställa sig längst upp på prispallen, säger Björndahl.

Sverige har två representanter i finalen. Dels Robert Henderson, som ligger nia totalt, men även legendaren Per-Olof ”Posa” Serenius som gör sin 33:e raka VM-final.
– ”Posa” är fruktansvärt motiverad, hur konstigt det än låter. Han tycker om Studenternas och kommer självklart att göra allt för att ta sig till semifinal och final, säger Björndahl.