• måndag 24 april 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Finns inga hemligheter att plocka fram High & Low High & Low
Vädersponsor:

I natt avgörs Super Bowl

Mer än 100 miljoner tv-tittare.

Biljetter för 25 000 kronor styck.

30 sekunders tv-reklam för 25 miljoner.

Inget amerikanskt idrottsevenemang är större än Super Bowl. Inget kan heller ena USA som finalen i amerikansk fotboll.

I natt ställs favoriten San Francisco 49ers mot Baltimore Ravens i New Orleans. Men det är egentligen inte det allra viktigaste. När Super Bowl avgörs är det för merparten av alla amerikaner årets största idrottsevenemang oavsett vilka som gör upp i finalen.

Det här är söndagen som blivit en inofficiell helgdag och dagen då man oavsett samhällsklass eller var man bor bänkar sig framför tv-soffan framför något som blivit en mångmiljardindustri.

-USA har 325 miljoner invånare, det tar sex timmar att flyga kust till kust, så stort är landet. Men det här ett av de tillfällena som enar vårt land, säger Mark Brzezinski, USA:s ambassadör i Stockholm, till TT.

Årets final är också en brödrakamp mellan tränarna Jim och John Harbaugh. Jim Harbaughs San Francisco tog sig till final efter 28-24 mot Atlanta i semifinalen. John Harbaughs Baltimore ordnade en plats i finalen efter seger mot New England.

-Det kommer att bli en väldigt bra fotbollsmatch. Våra lag är väldigt lika, sade storebror John Harbaugh när det stod klart att bröderna skulle mötas.

Enligt en amerikansk spelsajt har mer än 50 procent av alla vuxna amerikaner spelat på matchen, hälften av alla spel som läggs är också av typen: "vilken färg kommer det vara på sportdrycken som hälls över vinnande tränaren?"

-För de allra flesta amerikaner har Super Bowl en positiv innebörd och betydelsen blir ännu större i svåra tider som efter 11 september eller i ekonomiskt svåra tider, säger Mark Brzezinski.
-USA har haft en tuff tid ekonomiskt men tar nu steg framåt och något jag gillar är att New Orleans får arrangera matchen. Staden har en plats i amerikaners hjärtan efter orkanen Katrina.

Finalen startar 00.30 svensk tid.