• onsdag 26 april 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Bankvinsterna ok, tycker vi Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Mali och Ghana till semifinal

Mali är klart för semifinal i Afrikanska mästerskapen efter att ha vunnit med 4-2 mot värdnationen Sydafrika efter straffläggning. Man satte alla sina straffar, medan Sydafrika missade tre.

Även Ghana är vidare till semifinal, efter seger mot uppstickarlaget Kap Verde med 2-0 i lördagens tidiga match.

En av dem som inte fick bollen i nät från elvameterspunkten för Sydafrika i straffläggningen var allsvenska Helsingborgs mittfältare May Mahlangu.

Det var annars Sydafrika som började matchen i Durban bäst. Malmö FF:s anfallare Tokelo Rantie såg till att hans Sydafrika kunde gå upp i ledning efter en dryg halvtimmes spel. Ett mellanting mellan skott och passning från Thuso Phala friställde Rantie inne i straffområdet, och från nära håll kunde han sätta bollen i nät.

I den 58:e minuten kvitterade Mali, lagkaptenen Seydou Keita på nick på kort avstånd från det sydafrikanska målet.

Vilt firande

När Sydafrika sköt sin sista straff utanför och segern var ett faktum firade Malis spelare vilt och länge. Spelarna har tidigare under turneringen sagt att man spelar för folket i sitt hemland, där ett inbördeskrig just nu rasar.

I semifinal på onsdag möter Mali vinnaren i söndagens kvartsfinalmöte mellan Elfenbenskusten och Nigeria.

Sagan över för Kap Verde

Tidigare på lördagen tog sagan slut för turneringens stora överraskning, Kap Verde. Ghana vann kvartsfinalen med 2-0 efter två mål av inhopparen Mubarak Wakaso, det första på straff.

-Kap Verde dominerade i andra halvlek, men det viktiga var att vi vann och tog oss till semifinal. Kap Verde visade att jag hade rätt när jag sade att de skulle bli svåra att möta, sade Ghanas förbundskapten Kwesi Appiah.

Ghana möter nu vinnaren i söndagens kvartsfinalmöte mellan Burkina Faso och Togo i semifinal på onsdag.