• måndag 1 maj 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Spelarbetyg Uppsala-Holmalund 0-0 Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Svenske singelettan får drömmatch

Sverige har två badmintonspelare i EM-kvartsfinal i herrsingel. Mathias Wigardt bjöd på en megaskräll mot ryssen Ivanov. Och Henri Hurskainen får spela sin drömmatch.

Den svenske singelettan Henri Hurskainen dansade fram till kvartsfinal i badminton-EM när han slog ryssen Ivan Sozonov med 21-12, 21-16. Svensken hade full kontroll från start och imponerade med snabbt tempo och dessutom ett mycket säkert nätspel.

-Det här var den match som kändes säkrast hittills i turneringen. Det börjar bli en trevlig vana med segerintervjuer, säger Hurskainen som vunnit tre singlar i Karlskrona.

Nu väntar den danske fantomen Peter Gade, 35, i torsdagens kvartsfinal. Ett möte som Hurskainen före EM beskrev som en drömmatch.

-Det kan vara sista chansen att möta honom. Om jag inte skulle lottas mot honom i OS, säger Hurskainen.

Danske Gade har vunnit fem EM-titlar i singel och är regerande mästare. Han har dessutom ett VM-silver och ett VM-brons. Han har tidigare sagt att han lägger av efter OS i London.

Den svenska singelsuccén fullbordades någon timme senare när Mathias Wigardt utklassade ryssen Vladimir Ivanov med 21-8, 21-17.

-Jag skulle säga att det är en megaskräll, säger en av svensk badmintons bästa spelare genom tiderna, Pär-Gunnar Jönsson, som såg matchen från läktaren.

Wigardt själv verkade närmast oberörd under matchen där allt gick hans väg. Det var först i slutet av andra set som han började knyta näven efter vunna bollar.

-Jag blev riktigt nervös vid 14-7 i andra set. Började må illa, säger Wigardt som sprang ut på toaletten direkt efter matchen.

Men väl färdig där var han ett enda stort leende.

-Jag har ju egentligen sagt att jag slutat satsa, säger Täbykillen som blev pappa för tre veckor sedan.

Nu står han plötsligt i en EM-kvartsfinal, och om Henri Hurskainen säger att det är det största i hans karriär, så vad ska Wigardt säga?

-Klart bäst. Givetvis. Men jag trodde när jag såg lottningen att det fanns en chans.

TT: Ska du börja satsa igen nu?

-Nej, jag tror inte det. Men jag ska absolut inte sluta.

TT: Att vara topp-8 i Europa kanske ger dig chansen att spela roligare tävlingar?

-Jag vet inte. Jag har ju aldrig varit det förut, men så kan det nog vara, skrattar Wigardt som ställs mot andraseedade Jan O Jörgensen, Danmark, i sin kvartsfinal.

Sverige har inte tagit någon EM-medalj i herrsingel sedan Rasmus Wengbergs brons 2002.