Nästa torsdag arrangerar Uppsala Basket en ”säljboost” där klubbens spelare, ledare, styrelse och kansli tillsammans med tjugo säljare från klubbens säljpartner Internetbroker utan provision hjälper klubben.

Uppdraget: Att sälja in två olika sponsorpaket (5 000 kronor eller 2 500 kronor) inför matchen mot Norrköping Dolphins den 9 januari.

Målet: Att jobba in sköna slantar till Uppsala Basket.

”Säljboosten” är en reprisering av förra årets succé där klubben vid dagens slut hade lyckats sälja över över 200 paket och jobbat in 777 500 kronor. Gensvaret från Uppsalas företag var enormt.

– Vi vill återupprepa det, men den här gången i en positiv anda, säger Uppsala Baskets ordförande Daniel Fixelius.

– Det är ingen krisstämpel på klubben utan det är mer att vi vil bygga klubben och skapa en gemenskap. Vi kommer naturligtvis inte att få in en miljon på den här säljboosten, det fattar vi, men kan vi få in 200-300 000 och ha en kul aktivitet med folk på matchen vore det fantastiskt.

Sportsligt går det tungt för Uppsala Basket, som just nu är utanför slutspel i basketligan, men några alarmerande rubriker och hot om konkurs finns inte i år.

– Vi hade en edge i ”säljboosten” i fjol med tanke vad som hade varit. Det var många företag och privatpersoner som slöt upp bakom den grejen, och vi har resonerats att det var så pass bra och så pass kul att det är värt att göra det igen, säger Daniel Fixelius som klev på ordförandeposten efter förra årets säsong med målet är att bygga långsiktigt.

– Vi fokuserar på att bygga ekonomi och ekonomiskt sett gör vi det bra, säger Daniel Fixelius.

Men sportsligt går det tungt …

– Ja, men valet är inte speciellt svårt, det handlar om klubbens överlevnad. Vi prioriterar att ta det här sportsliga mellanåret och om folk bara visste vad vi lägger på truppen i år … Vi har ett otroligt bra lag för pengarna, säger Fixelius.

Har ni lägst spelarbudget i ligan?

– Jag vet inte exakt vad de andra ligger på, men jag har svårt att tänka mig något annat lag i ligan ligger lägre än oss, säger Daniel Fixelius.

Fredagens möte med svenska mästarna BC Luleå blir därför något av en kamp mellan toppen och botten på fler än ett sätt.

– De har by far den högsta spelarbudgeten skulle jag säga – utan konkurrens, säger Daniel Fixelius som har svårt att kräva en Uppsalaseger i Luleå.

– Luleå borta är det svåraste man kan ge sig på, men killarna kan ge alla de bästa lagen en match i sina bästa stunder. Vi slog Borås på bortaplan, men visst, chansen att vi slår Luleå borta är otroligt liten, om jag skulle uttrycka mig diplomatiskt.