Pettersson fick i somras sitt stora internationella genombrott då han lyckades kvala in till VM-finalen i diskus där han slutade elva.

Sedan en tid tillbaka bor han i Växjö där han tillsammans med VM-tvåan Daniel Ståhl tränas av islänningen Vestin Hafsteinsson.

Framöver kommer Pettersson även att representera Hässelby när han tävlar individuellt och i lag – och inte Upsala IF.

– Jag och UIF är inne i olika faser. Vi är i utvecklingsfaser båda två och just nu stämmer de inte riktigt överens. Det är synd, säger Pettersson som får bättre förutsättningar i den nya klubben med ekonomisk stöttning i träning och tävling.

Vad hade krävts för att du skulle stanna?

– UIF är som sagt inne i en utvecklingsfas, så om några år tror jag att de kommer vara ganska högt upp bland de bästa klubbarna i Sverige, även de är en bit på väg och kommer vara med och fajtas om medaljer på lag-SM framöver. Jag behöver några år att växa till mig och de behöver några år och växa till sig.

Upsala IF:s ordförande Henrik Wennberg har under hösten jobbat hårt för att hinna en lösning för att behålla landslagskastaren utan framgång.

– Det är ett exempel på en situation där två parter båda är i stark utveckling, men faserna i respektive utveckling inte är helt synkade. Vi gör en långsiktig och målmedveten satsning och den behöver gå i takt med ekonomi och sponsorintäkter. I det här fallet betyder det att vi tyvärr inte lyckades nå hela vägen fram, säger Wennberg i ett pressmeddelande.