Det Àr bra att nyvalet stÀlls in. Det Àr ocksÄ bra att Sverige Àven framöver kan regeras i minoritet, en nödvÀndighet med tanke pÄ de regeringsalternativ som finns. Efter lördagens presskonferens har förtroendet för svensk politik ÄterstÀllts, bÄde bland vÀljarna och internationellt - landet fungerar som det ska igen.
De sex partiledarna gjorde sitt bÀsta för att understryka det historiska i den hÀndelse som man gav ett eget namn, Decemberöverenskommelsen. Det talades om ansvar och om respekt för de politiska motstÄndarna. I ett historiskt perspektiv var allt detta fullkomligt normalt, men sett till de senaste mÄnadernas krypskytte var det ett stort steg i rÀtt riktning, och ett mycket viktigt sÄdant.
I sak innebÀr överenskommelsen mest att man fortsÀtter som tidigare, med en blocköverskridande syn pÄ försvars- och sÀkerhetspolitiken (genom försvarsberedningar) och i pensionsfrÄgan (genom att vÄrda överenskommelsen frÄn 1994). Dessutom ska samtal om energipolitiken inledas i februari, vilket Àr bra. Riksdagen ska som tidigare slÀppa igenom den statsministerkandidat som inte har en majoritet emot sig. Dessutom antas alliansens förslag frÄn 2 december om att statsbudgeten ska antas i sin helhet och att det mindre blocket lÀgger ned sina röster vid voteringen.
Partisextetten har nu tÀnkt sig en lugn resa fram till valet 2022, dÀr tvÄ block tÀvlar om makten och sedan kan driva igenom sin politik. VÄrbudgeten i april blir första gÄngen som Stefan Löfven kan njuta av privilegiet att se delar av sin politik gÄ igenom, utan att behöva oroa sig för alliansen eller Sverigedemokraterna. Alliansen lÀgger ned rösterna och budgeten gÄr igenom.
Men riktigt sÄ lÀtt blir det inte. Partierna utanför uppgörelsen kommer inte att sitta still, Sverigedemokraterna varslade redan pÄ lördagen om misstroendevotum mot statsministern. Och VÀnsterpartiet kan komma att krÀva större genomslag i budgetförhandlingarna nÀr man nu inte kan pÄverka energi- och försvarspolitiken.
PÄ lite lÀngre sikt Àr frÄgan vad som hÀnder med alliansen och dess fyra partier. PÄ lördagen kunde man inte ge besked om man avser att fortsÀtta lÀgga gemensamma budgetförslag eller gÄ fram varje parti för sig. En sammanhÄllen allians kan sÀkert bedriva oppositionspolitik mot regeringen under mandatperioden, men en ny och frisk allians i valet 2018 förutsÀtter att varje parti nu fÄr göra sitt grundjobb och utveckla sin respektive politik.
Dessutom Àr det fler omrÄden Àn de tre nÀmnda som behöver lÄngsiktiga och breda reformer, skatterna, skolan och bostadspolitiken för att nÀmna nÄgra. Den överenskommelse som Àr bra för Sverige just nu, kan vara kontraproduktiv pÄ sikt, om lÄsningarna blir större utanför den sÄ vÀl definierade samsynen. Men trots allt Àr det bra att nyvalet stÀlls in och att landet börjar fungera igen.