• lördag 25 oktober 2014
We Are Twin X White Cliffs - True Love Karolinas dj-blogg Karolinas dj-blogg
Vädersponsor:

Gott till glöggbjudningen

Vips är det glöggtider igen. Vår matskribent Liselotte Forslin har lagat både tilltugg och alternativ till den söta glöggen.

Nu har vi en härlig tid framför oss med mycket ljus, gemenskap och värme. Adventstiden inbjuder till anledning att umgås under avslappnade former. Att bjuda på glögg är ett enkelt sätt att träffas då det inte kräver att man lagar en hel middag. Glögg är så sött i sig så det passar bra med lite salta tilltugg. Jag gillar kombon sött-salt och det fungerar utmärkt till glögg och andra varma juldrycker med de typiska kryddiga smakerna. Jag tänker exempelvis kanel, kryddnejlika, kardemumma och vanilj. De kryddorna har smaker som känns sköna i magen. De sprider ett slags lugn och värme. Lite som när man äter indisk mat med de kryddorna.

Själv är jag ingen bra glöggdrickare, jag fixar inte riktigt det söta i kombination med alkohol. Men kryddorna gillar jag skarpt och använder dem i alla möjliga sammanhang till julen. Godast är att blanda till ett eget chai-koncentrat som jag späder med hett vatten och mjölk. Det behövs bara en tesked till en kopp. Beroendeframkallande. Man kokar helt enkelt en sockerlag på lika delar råsocker och vatten, kanske ett par deciliter av varje tillsammans med de typiska glöggkryddorna. Låter det svalna och förvarar i en burk i kylen. Jag slänger gärna i några svartpepparkorn och en stjärnanis också.

Förutom tipset ovan så bjuder jag på tre härliga juldrinkar i recepten som följer. Vinglögg, varm äppeldryck med calvados och vintoddy. De värmer både kropp och själ. Jag har bakat minibriocher, ett typisk franskt bröd med mycket smör i. På dem lägger jag kallrökt skinka och tunna fikonskivor. Mums! Favorit i repris är de rostade pepparkaksnittarna som jag delat med mig av så många gånger så jag lovat mig själv att nu är det sista gången. Men rackarns vad goda de är. Om du inte gillar den starkt doftande taleggion så kan du lägga på en krämig ädelost eller brie.

Det söta är dadelgodis med mörk choklad, valnötter och apelsin samt chilitryfflar. De är busenkla att göra båda två. Kom ihåg att alltid ha ett alkoholfritt alternativ till de som inte vill dricka alkohol. Då passar chai-teet bra som jag nämner ovan. Jag lovar att det kommer att uppskattas både av barn och vuxna.


RECEPT


Enkel vinglögg

(ca 10 glas)

INGREDIENSER:
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vatten
1 msk kryddnejlikor
1 msk hela kardemummakapslar, lätt krossade
2 kanelstänger
1 torkat pomeransskal
75 cl fruktigt rött vin

GÖR SÅ HÄR:
Blanda socker, vatten och kryddor i en kastrull och låt det sjuda i 5 minuter. Tag av från värmen och låt stå och dra i rumstemperatur, gärna över natten. Blanda vin och sockerlag i en kastrull och hetta upp. Sila eller servera med kryddorna i.



Varm äppeldryck med calvados
(ca 10 glas)

INGREDIENSER:
1 l äppeljuice eller äppelmust av god kvalitet
½ vaniljstång, delad på längden (fungerar även med kanelstång)
2 dl calvados
1 litet äpple i skivor
ev lite råsocker efter smak

GÖR SÅ HÄR:
Hetta upp juice eller must med vaniljstången. Tillsätt calvados och det skivade äpplet. Söta om det behövs. Servera genast.



Vintoddy
(ca 10 glas)

INGREDIENSER:
3 dl vatten
1 1/dl strösocker
3 kanelstänger
75 cl fruktigt rött vin
1 ekologisk tvättad apelsin i skivor

GÖR SÅ HÄR:
Koka upp vatten och socker med kanelstängerna. Låt det gärna dra en stund. Häll i vinet och hetta upp. Lägg i apelsinskivorna och servera genast.




Dadelgodis med choklad
(ca 35 stycken)

INGREDIENSER:
200 g urkärnade dadlar
50 g valnötter
30 g mörk choklad, 70%
1–2 msk pressad apelsin
1 krm salt
florsocker till dekoration

GÖR SÅ HÄR:
Strimla dadlarna tvärsöver i tunna skivor på en stor skärbräda. Lägg nötterna och chokladen ovanpå och hacka allt så fint du kan. Blanda i apelsinsaften och saltet och knåda till en massa. Tryck ut den mellan två smörpapper och kavla ut till en platta, cirka en halv centimeter tjock. Kyl plattan minst 30 minuter. Skär ut rombformade bitar och pudra över florsocker.



Briochesnittar med kallrökt skinka och färska fikon
(ca 28 mini eller 14 små)

INGREDIENSER:
25 g jäst
3 msk kallt vatten
2 tsk råsocker
1 krm salt
3 ägg
5 dl vetemjöl
125 g rumsvarmt smör
1 uppvispat ägg till pensling

Pålägg
smör
100 g kallrökt skinka i tunna skivor
2 färska fikon

GÖR SÅ HÄR:
Smula jästen i en matberedare. Häll i vatten och kör så jästen löser sig. Tillsätt råsocker, salt och ägg och fortsätt köra. Häll i mjölet lite i sänder och kör tills det blandas. Skär smöret i tunna skivor och tillsätt det medan maskinen går. Degen ska bli mycket kladdig. Kör bara så allt är blandat. Tag upp degen med mjölade händer och dela den i 16 eller 32 små bitar. Rulla bollar av alla bitar men spar två. Lägg dem i en muffinspanna eller muffinsformar. Av de resterande bitarna rullar du minibollar och trycker fast lätt ovanpå. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla briocherna med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna. Briochesnittar: Skär av ett lock av varje brioche. Smöra underdelarna lätt. Riv skinkan i långa bitar och fördela över. Skär fikonen i tunna skivor och lägg på. Sätt på locken och servera.



Pepparkakssnittar med taleggio och honungsfikon
(10–12 bitar)

INGREDIENSER:
150 g smör
3 ägg
3 dl råsocker
2 dl filmjölk
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kryddnejlikor, hela men mortlade fint
2 msk malen kanel
1 msk malen ingefära

Tillbehör
150 g taleggio
3–4 torkade fikon
3 msk honung

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en avlång form. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och råsocker pösigt med elvisp. Blanda i det avsvalnade smöret under vispning tillsammans med filen. Blanda mjöl och bakpulver med kryddorna och rör i det i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50-60 minuter. Låt kakan svalna. Pepparkakssnittar: Sätt ugnen på 250 grader, grill. Skär sex centimetertjocka bitar av kakan och dela dem mitt itu. Rosta dem högst upp i ugnen ett par minuter. Skär fikonen i tunna skivor och lägg i en liten kastrull. Tillsätt honung och sätt kastrullen på svag värme. Rör tills honungen smälter. Skär osten i tolv skivor och placera ovanpå. Toppa med honungsfikonen.



Chilitryfflar
(ca 35 tryfflar)

INGREDIENSER:
1 ½ dl vispgrädde
75 g smör
300 g mörk choklad, typ block
ca ¼ krm salt
3–4 nypor chiliflagor

GÖR SÅ HÄR:
Hetta upp grädden och lägg i smöret. Rör tills det smälter. Bryt chokladen i bitar och rör i den så den smälter. Strö i några korn salt och blanda. Häll smeten i en låg form och ställ in i kylen en timme. Gröp ur kulor med ett kuljärn eller en dessertsked. Ställ dem på ett fat och strö över chiliflagorna. Förvara tryfflarna i kylen.

 
  • Senaste nytt
  • Senaste sport