Om fem år är det 300 år sedan ryska soldater härjade längs Upplandskusten i slutskedet av det stora Nordiska kriget. Detta kommer att uppmärksammas stort då, men redan nu återskapar ett 60-tal entusiaster från Sverige, Finland och Ryssland händelserna iförda historiska kläder och utrustningar. Det är förövning inför jubileet 2019.
– Vi förenas av ett historieintresse över gränserna, säger arrangören Peter Holmgren från Forshaga, ordförande i föreningen Närke Värmlands regemente.
Historisk ”re-enactment” har blivit en stor hobby som ute i Europa och i Nordamerika kan dra tusentals entusiaster till fingerade slagfält där historiens gång återskapas.
Sommaren 1719 var Karl XII död sedan ett halvår och nu skulle Sverige pressas till eftergifter i fredsförhandlingarna genom härjningar som riktades mot civilbefolkningen. Norrtälje, Östhammar, Öregrund, Forsmark och Lövstabruk brändes till stora delar ned. De ryska flottisterna råkade i skärmytslingar med karolinersoldater, men inte förrän vid Fredrikskans i Gävle stötte de på den svenska armén och tvingades retirera.
I år kom ryssarna med Finlandsbåten i skåpbilar fulla med historiska attiraljer. Känslan av närvaro i en karolinerarmé är påtaglig i tältlägret i skogarna på Marma skjutfält. Karolinerna sover i sina rockar och äter tidstypsik mat – morötter, kålrötter och bröd – och väntar med en autentisk spänning på närkontakt. Man skjuter både kanoner och musköter med svartkrut, men utan kulor. Fredagens strid började klockan 14 med att tre fotdragoner sändes iväg för att spana efter fienden.
– Genom att återskapa verkligheten kan man förstå alla faktorer i ett krig, säger stridsspelet regissör Peter Holmgren från Västerås.
Spelet pågår i ett dygn och på lördagen kan allmänheten se en uppvisning vid Marma skjutfält klockan 15.