Tolv par svarta små dansskor glider runt på golvet i V-dalas stora sal. Snabbt och långsamt, synkat och huller om buller. Tjejerna i baletten är rosiga om kinderna där de skuttar fram med lätta steg.
– Det är första gången vi kör ett genomdrag av hela showen nu, berättar Filippa Palmgren, förste lettgardist.
– Vi ska dansa tio danser på jubileumsföreställningen, men alla är inte med hela tiden.

Den 19 april gäller det att de tio danserna sitter. Då är det premiär för ”Därom twista de letta – en dansant resa genom tid och rum” som visas tre gånger under helgen. Till varje dans är det dessutom olika scenkläder som gäller. Är det show så är det.
– Vi har suttit ett gäng tjejer här och sytt glitterklänningar för glatta livet, säger Johanna Fjellander, jubileumsproducent.
– Men eftersom vi funnits så länge finns det även en del gamla kläder man kan ta av, säger Filippa Palmgren.
– Vår Cancan-dans till exempel, där är både dansen och kläderna från 1968.

Föreställningen kommer att hållas tillsammans med studentorkestern ab Kruthornen. De ingår i samma förening och uppträder i stort sett alltid tillsammans. Någon balett är det egentligen inte tal om. Blåsorkestern spelar funkigt och så är även Letta gardets danser.
– Vi har fått arrangera om de flesta låtarna så att det ska passa dansen och showen, förklarar Johannes Eriksson, ordförande för föreningen.
Han hoppas att det kommer många som tidigare varit med i orkestern och baletten. De kommer att känna igen sig, menar han. Johanna Fjellander håller med. Hon har pratat med kvinnorna som startade Letta gardet för 45 år sedan och tycker att de uttryckte samma känsla som hon har för föreningen.
– De sa precis det som jag känner. Att det är så roligt med Letta gardet för att man träffar folk från olika studieinriktningar och att man samlas kring två gemensamma intressen – dansen och musiken.