Publicerad: 2013-02-01 07:43, senaste uppdaterad: 2013-02-01 14:02
Läs upp

Beslut om resning för Quick

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, har friats för fem av de åtta mord som han tidigare har dömts för. I dag kommer hovrätten för övre Norrland med besked om resning beviljas för de tre övriga morden.

Det gäller dubbelmordet på ett holländskt par i Appojaure 1984 och mordet på Charles Zelmanovits i Piteå 1976.

Om Bergwall beviljas resning ska åklagare ta ställning till om åtalen i de två ärendena kan läggas ned. Sedan tar tingsrätten det formella beslutet om eventuella friande domar.

Bergwall dömdes i januari 1996 för mordet på Marinus och Janni Stegehuis som hittades knivmördade i sitt tält i Appojaure utanför Gällivare 1984. I november 1994 dömdes han för mordet på Charles Zelmanovits som försvann 1976 i Piteå.

Både chefsåklagare Kristian Augustsson och chefsåklagare Bengt Landahl lämnade i juni i fjol in resningsansökningar för Appojauremorden respektive Zelmanovitsärendet.

Enligt Augustsson hade tingsrätten inte tillräckligt information om hur Bergwall ändrade sina uppgifter om dubbelmordet.

Charles Zelmanovits - vars kvarlevor hittades 1993 - blev troligen inte utsatt för något brott, enligt Landahl.

-Det var en berusad kille som gick hem från en skoldans, gick vilse i skogen och frös ihjäl, sade han till TT efter att ha lämnat in resningsansökan.
Av: TT

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »