Publicerad: 2012-04-26 15:49, senaste uppdaterad: 2012-04-26 15:04
Läs upp

Importerade bin från Chile avlivades

Tusentals importerade bin från Chile har avlivats eftersom de bar på parasiten trakékvalster. Svenska bisamhällen har med något undantag hittills varit förskonade från trakékvalster som förstör binas flygförmåga. (TT)

Uppemot 12 000 importerade bin från Chile har avlivats och destruerats sedan det visat sig att de bar parasiten trakékvalster, ett mikroskopiskt spindeldjur som lever i binas andningsrör.

Bina kom med flyg till Sverige och hölls isolerade från svenska bin till dess utlåtandet om smittan kom från ett laboratorium i Uppsala.

Svenska bisamhällen har med något undantag hittills varit förskonade från trakékvalster, som dock förekommer på kontinenten och i Storbritannien. Smittade djur förlorar flygförmågan. Kvalstret sprids uteslutande mellan levande bin.

Den aktuella försändelsen innehöll 300 drottningar. Resten av bina var så kallade följebin. Importerade bidrottningar används till avel för att förbättra binas genetiska uppsättning.

Av: TT

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »