Publicerad: 2013-01-31 16:00, senaste uppdaterad: 2013-01-31 16:01
Läs upp

ÖB fortsatt sjukskriven

Överbefälhavare Sverker Göransons sjukskrivning fortsätter till mitten av mars. Han sjukskrevs för snart två veckor sedan på grund av utmattning.

Ursprungligen var tanken att Sverker Göranson skulle börja arbeta igen den 4 februari.

Göranson skriver i ett öppet brev till anställda, hemvärnssoldater och frivilliga att de senaste veckorna har varit "omtumlande" för honom.

"Uppfostrad i pansartruppernas "framåt, framåt, framåt"-anda var det en märklig känsla när hela kroppen så kraftigt sa ifrån för några veckor sedan."

Göranson skriver att han bet ihop trots att kroppen protesterat.

"Att sedan tvingas lämna Sälen-konferensen var som att få bandkrängning precis när man ska bryta in i anfallsmålet."

Han skriver också att han är "fast besluten om att återinträda i tjänst så snart som möjligt". Sjukskrivningen pågår till och med den 17 mars.

Göranson meddelade försvarsminister Karin Enström i går.

Under sjukskrivningen tas ÖB:s uppgifter som myndighetschef fortsatt över av Försvarsmaktens generaldirektör Jan Salestrand, medan de operativa besluten tas av chefen för högkvarteret, generallöjtnant Jan Salestrand.

TT: Hur påverkas Försvarsmakten av sjukskrivningen?

-Inte alls, utan verksamheten fortsätter som planerat. Det viktigaste är att vi får tillbaka överbefälhavaren frisk och redo att ta sig an sitt jobb, säger Philip Simon, pressekreterare på Försvarsmakten.

TT: Hänger sjukskrivningen ihop med kritiken som kommit mot ÖB?

-Nej, absolut inte.

Göranson uppgav i en intervju i Svenska Dagbladet inför nyårshelgen att "vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand".

Uttalandet väckte stor uppmärksamhet och förra veckan blev det känt att chefsåklagare Tomas Lindstrand tagit upp frågan med Säpo.

-Jag hörde den här uppgiften och tänkte: "Kan man säga så här, är inte det här en försvarshemlighet?". Jag har inget svar på det, men min grundinställning är man förmodligen kan det. Det är ju ÖB som säger det, han borde ju veta, sade Lindstrand då.

Göranson förnekade i Dagens Nyheter att hans uttalande i december skulle ha varit ett sekretessbrott.

Försvarsminister Karin Enström vill inte svara på frågan om hur länge ÖB kan vara sjukskriven.

-Det vi vet är att ÖB räknar med att komma tillbaka och att han är sjukskriven till den 17 mars och vi har säkerställt att vi har en god ledning fram tills dess, säger hon.

TT: Kan man förlänga den här lösningen även efter 17 mars?

-Jag vill inte spekulera i det.

TT: Kan man verkligen vara sjukskriven en längre tid med ett jobb som ÖB:s?

-Vi vet vad vi har nu och vet hur länge han är sjukskriven. Det viktiga för mig och regeringen är att försäkra oss om att vi har en bra ledning med fullt mandat, säger Enström.
Av: TT

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »