Publicerad: 2013-02-03 19:11, senaste uppdaterad: 2013-02-04 14:02
Läs upp

Vargjägare väntar på snö

Tre dödade vargar blev helgens facit i den jakt på 16 djur som Naturvårdsverket beslutat om. Få jaktlag var ute eftersom bristen på snö gör det svårt att spåra vargarna.

Vargar och vargjakt

Den svenska vargstammen omfattade cirka 30 familjegrupper och 25 revirmarkerande par förra vårvintern. Det totala antalet djur var cirka 270. I dag, efter föryngringen under den gångna våren och sommaren, är antalet med säkerhet högre.

Naturvårdsverkets beslut innebär att 16 vargar i åtta revir får skjutas 1—17 februari. Reviren är Brattfors och Värnäs i Värmlands län, Ulriksberg, Villingsberg, Hedbyn och Kloten i Örebro län, Fulufjället och Våmådalen i Dalarnas län, Kloten i Västmanlands län. (Klotenreviret berör Västmanland, Dalarna och Örebro län och Hedbyn sträcker sig över både Örebro och Västmanlands län.) (TT)

Källor: Naturvårdsverket och lokala länsstyrelser.På söndagen var intresset klent bland jaktlagen för att ge sig ut i den pågående vargjakten, som inriktas på djur i reviren där inaveln är som störst.
I Örebro län gick två lag ut på morgonen, men det ena avbröt jakten vid lunchtid.
- Det är för dåliga förhållanden. Det är svårt att lokalisera vargar om man inte har snö att spåra på, säger Per Wedholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Örebro.

I Värmland jagade ett lag i Värnäsreviret, men varken där eller i Örebro dödades eller skadsköts några djur.
I Västmanland har ingen vargjakt bedrivits i helgen.
- Dels kom beslutet med kort varsel och det kan ta lite tid att organisera jaktlagen. Dels väntas snö i veckan och då blir det bättre förutsättningar för att spåra vargarna, säger Erik Bergman, pressansvarig vid länsstyrelsen i Västmanland.

På lördagen sköts tre vargar: en i Hedbyreviret i Örebro län och de två som tilldelats i Fulufjällsreviret i Dalarna. Jakten i Dalarna är därmed avslutad eftersom jägarna i det andra Dalareviret, Våmådalsreviret, vägrar skjuta sina två skötsamma vargar.

Av: TT

Spelar vädret någon roll i påsk?

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »