Publicerad: 2012-04-29 13:12, senaste uppdaterad: 2012-04-30 11:04
Läs upp
Kerstin Joelsson lånar ut böcker till Emma Ekstav som gärna läser hästböcker.
Foto: Sara Steinholtz Sparby
Laddar...

Ett rullande paradis för bokmalar

Bokbussen i Tierps kommun sprider läsning till dem som bor långt ifrån ett bibliotek. Vi var med när det rullande biblioteket besökte Vendels skola.

Fakta

Bokbussen i Tierps kommun åker till personer som har långt till närmaste bibliotek. Bussen besöker sina låntagare med fyra veckors mellanrum. Bussen har även fasta hållplatser bland annat i Mehedeby, Månkarbo, Hållnäs och Tobo där de är var fjärde vecka. Utöver det besöker de en rad skolor i kommunen.Frågor och önskemål haglar över biblioteksassistent Barbro Bodin och bokbusschaufför Kerstin Joelsson den här torsdagsmorgonen och de har fullt sjå med att hinna tipsa och låna ut böcker till de bokslukande eleverna.
– Jag vill ha en spännande bok, men den får inte vara för läskig.
– Jag vill ha något om bilar.
Barbro Bodin tipsar eleverna om att de kan kika på symbolerna som sitter på bokryggarna. En läskig gubbe betyder läskig bok och en glad gubbe betyder rolig läsning.

Bokbussen i Tierps kommun åker ut till både skolelever och privatpersoner som inte har något bibliotek i närheten.
– Flera biblioteksfilialer i Tierps kommun lades ner 2006, bland annat i Tobo och Mehedeby, då fick bokbussen fasta stationer på de orterna, berättar Barbro Bodin som tidigare jobbade på biblioteksfilialen i Tobo.

Tredjeklassarna Maja Törnblom och Emma Ekstav har var sin rejäl hög med böcker i famnen när de lämnar bussen. Just nu är det fram för allt hästböcker som gäller.
– Jag har en egen häst som jag ska tävla med i helgen, därför tycker jag att det är extra roligt att läsa om hästar, säger Maja Törnblom.
– Jag har letat i vårt magasin och även plockat fram lite äldre böcker med hästtema eftersom de läst nästan alla nya, säger Barbro Bodin och skrattar.

Efter morgonens tredje elevkull är det dags för en välbehövlig fikapaus för bokbusspersonalen. En och annan lässugen elev knackar på dörren under rasten men får vänta en liten stund, så att kaffet hinner drickas upp.
– Det behövs en paus på förmiddagen och koffeinintaget är viktigt, det är ett intensivt jobb, säger Kerstin Joelsson.
Barbro Bodin berättar att bokbussens sortiment hela tiden byts ut för att det ska vara så nytt och varierat som möjligt.
– Det vi inte har lånar vi in från andra bibliotek, säger hon och berättar att invånarna i Tierps kommun lånar mycket böcker på tema hantverk och trädgård.

Snart är det dags för Kerstin Joelsson och Barbro Bodin att åka vidare. Dagens schema är fullspäckat. Förutom Vendels skola ska bussen besöka sin fasta hållplats i Tobo och ett par privatpersoner. Det råder ingen tvekan om att bokbusspersonalen trivs med sitt hektiska jobb.
– Det är omväxlande och ett jobb man blir glad av, säger Kerstin Joelsson samtidigt som den sista gruppen elever kommer springande mot bussen.

Av: Sara Steinholtz Sparby sara.sparby@unt.se

tierp arena
Från vänster Mita Bromark, Lill Lundgren, Ann-Kristine Strömberg Svärd och Susanne Thurfjell är nöjda så här långt med besökstillströmningen av Konst på väg i Tierps kommun. Bild: Christer Bergström
Foto: Christer BergströmMita Bromark, Lill Lundgren, Ann-Kristine Strömberg Svärd och Susanne Thurfjell 

Nöjda konstnärer efter rundorna

mordförsök tierp
>>Läs fler nyheter på Brottsplats Tierp

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


Kontakta redaktionen

Nyhetschef
018-478 15 80
E-post: tierp@unt.se
                                         >> Fler telefonnummer

 

     

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »