Publicerad: 2012-04-18 16:34, senaste uppdaterad: 2012-04-19 16:04
Läs upp
Klass Omega 8 från Aspenskolan lyssnar när en lärare på Högbergska gymnasieskolan berättar om fordonstekniska programmet
Foto: Mikaela Rydberg
Laddar...

Högstadieelever möter yrkeslivet

Högstadieeleverna i Tierp hade två dagar på sig att möta olika yrkeskategorier och att besöka gymnasiet. Detta är andra gången som Framtidsdagarna arrangeras och både arrangör och studenter är nöjda.

Tjugo olika yrkeskategorier fanns representerade på Aspenskolan på tisdagen och onsdagen. Skolan hade bjudit in yrkesarbetande vuxna för att berätta för ungdomarna om sina yrkesval och för att svara på frågor. Fokus låg på yrken som finns på orten och som har en koppling till gymnasieprogram, men allt från informatör till busschaufför fanns på listan över representanterna. Studie- och yrkesvägledaren Siv Edén har hållit i projektet och berättar att skolan testade detta redan i höstas för niorna, så att de skulle hinna få perspektiv innan gymnasievalet som de gjorde i mars i år.
– Vi hade bjudit in ungefär samma personer som i höstas, men en del var nya. Det viktiga är att eleverna får inspiration till annat än det man får med sig via familj och vänner, berättar hon.

Konceptet hade bantats ner från tre dagar till två, men innehållet är ungefär lika. På förmiddagarna fick klasserna träffa tio olika yrken i mindre grupper. De fick välja två yrken, och ytterligare tre tilldelades dem för att bredda vyerna. Sammanlagt var det omkring 80 elever från tre åttonde klasser från Aspenskolan som deltog och de fick beröm från yrkesrepresentanterna.
– De sade att våra elever verkade mogna och fokuserade. De hade förberett sig med sina lärare inför mötena med de olika yrkena. Sedan fick de äta lunch på Högbergsskolan och efter det träffa representanter för de olika gymnasieprogrammen, säger Siv Edén.

Samtliga gymnasieprogram fanns representerade på eftermiddagarna så att ungdomarna skulle få en ordentlig överblick. Alla i årskurs nio har möjlighet till enskilda vägledningssamtal under hösten och gymnasiet har öppet hus för dem på våren.
– De behöver veta sina möjligheter. Målet är att de ska få en chans att se sådant de kanske inte visste fanns, eller trodde fungerade på ett annat sätt. Och vägen till målet kan se olika ut, säger Siv Edén.
Trots att dagarna går ut på att förbereda yrkesval poängterar hon att de också gör eleverna medvetna om att man inte kan förbereda för allt.
– Ibland tror man att man valt fel, men det kanske inte är utbildningen utan gruppen man inte trivs med, och det är viktigt att komma ihåg att det går att byta senare också, tillägger hon.
Eleverna Elina Dahlberg och Yrla Byström går i åttonde klass och UNT följde med när de besökte fordonstekniska programmet.

Vad tror ni att ni kommer att välja nästa år?
– Jag ska nog gå samhäll, för jag vill bli polis och hon som var här och berättade om det rådde mig att gå sam, svarar Yrla Byström.
Hennes klasskompis har andra planer.
– Jag vill gå hundprogrammet på Realgymnasiet i Uppsala och lära mig att träna tjänstehundar, säger Elina Dahlberg.

Vad tycker ni om framtidsdagarna?
– Det är jättebra, svarar båda samtidigt.

Trots att ni verkar ha bestämt er?
– Det är bra att få se vad som finns. Man kan ju ändra sig, tillägger Elina Dahlberg.

Av: Mikaela Rydberg Mikaela.Rydberg@unt.se

Från vänster Mita Bromark, Lill Lundgren, Ann-Kristine Strömberg Svärd och Susanne Thurfjell är nöjda så här långt med besökstillströmningen av Konst på väg i Tierps kommun. Bild: Christer Bergström
Foto: Christer BergströmMita Bromark, Lill Lundgren, Ann-Kristine Strömberg Svärd och Susanne Thurfjell 

Nöjda konstnärer efter rundorna

mordförsök tierp
Tierpspelarna deppade efter förlusten borta mot Linköping.
Foto: Ange fotograf härTierpspelarna deppade efter förlusten borta mot Linköping.

Nytt uttåg i semifinal för Tierp

tierp arena
>>Läs fler nyheter på Brottsplats Tierp

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


Kontakta redaktionen

Nyhetschef
018-478 15 80
E-post: tierp@unt.se
                                         >> Fler telefonnummer

 

     

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »