Publicerad: 2012-11-19 09:05, senaste uppdaterad: 2013-01-31 17:01
Läs upp
På Östermalsvägen i Söderfors finns fyra övergivna lägenhetshus.
Foto: Tor Johnsson
Laddar...

Lång process väntar ödehus

Ägaren till de ovårdade ödehusen på en skräpig tomt i Vallgrinds, Söderfors, måste sätta byggnaderna och tomtmarken i ett mer vårdat skick.

Det har utskottet samhällsbyggnad i Tierps kommun beslutat. Föreläggandet innebär att fastighetsägaren ska se till så att samtliga fönster och ytterdörrar går att stänga och låsa, för att förhindra obehöriga från att ta sig in. Tomten ska städas. Alla sopor och annat avfall ska bort. En inventering av eventuellt farligt avfall ska göras, allt skräp sorteras och lämnas till ett godkänt återvinningsställe.

Beslutet om föreläggande ska även prövas och fastställas i kommunstyrelsen. Det väntas ske vid sammanträdet den 4 december. När beslutet därefter vunnit laga kraft har fastighetsägaren sex veckor på sig att stänga, låsa och städa.

Om inget skett inom den tiden väntar en ny process i början på 2013 som kan leda fram till ett vitesföreläggande, det vill säga att fastighetsägaren riskerar att få betala för att han inte följer kraven.

Senast de aktuella husen på Östermalmsvägen bytte ägare var i slutet av 2011. Den nye ägaren uttalade då ambitionen att städa och renovera med sikte på att använda husen till någon form av behandlingshem eller hyreslägenheter.

I Söderfors är även de omskrivna husen på Cronstedts väg föremål för kommunens intresse. De ödsliga husen letar ny ägare efter en konkurs tidigt i våras och var dessförinnan bristfälligt skötta och föremål för upprepade ägarbyten.

När utskottet samhällsbyggnads ordförande Göran Carlsson (S) kommenterar beslutet använder han själv uttrycket ”mini-Hästhagen” om ödehusen. Han vill inte se en upprepning på orten av den mångåriga processen kring de ägarlösa och förfallna kvarteren som slutligen kunde rivas på statens bekostnad 2008.

Av: Anders Badner anders.badner@unt.se

tierp arena
Från vänster Mita Bromark, Lill Lundgren, Ann-Kristine Strömberg Svärd och Susanne Thurfjell är nöjda så här långt med besökstillströmningen av Konst på väg i Tierps kommun. Bild: Christer Bergström
Foto: Christer BergströmMita Bromark, Lill Lundgren, Ann-Kristine Strömberg Svärd och Susanne Thurfjell 

Nöjda konstnärer efter rundorna

mordförsök tierp
>>Läs fler nyheter på Brottsplats Tierp

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


Kontakta redaktionen

Nyhetschef
018-478 15 80
E-post: tierp@unt.se
                                         >> Fler telefonnummer

 

     

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »