Publicerad: 2011-06-21 20:13, senaste uppdaterad: 2011-06-22 15:06
Läs upp
21 juni 2011, Tierps Naturskola har utbildningsdag i utomhuspedagogik för 14 anställda i förskolor och på fritids. Vid Hållnäs skola, där naturskolan har sin bas. *** Local Caption *** LETA NYCKEL. Gunlög Lennysdotter provar under lagkamraternas och kapten Enögas överinseende nyckeln som ska leda till fler ledtrådar. Foto: Anders Badner
Foto: Anders Badner
Laddar...

Lärare på sjörövarstråt

Tierps Naturskola har rivstartat och överträffat målen under sitt första verksamhetsår. 90 procent av kommunens personal inom förskola och fritidshem har fått utbildning i utomhuspedagogik. Finansiering är klar för två år till och nu väntar grundskolan som nästa utmaning.

På tisdagen var det dags för ännu en utbildningsdag för 14 anställda i kommunens förskoleklasser och fritids. Förmiddagssolen lyste över samlingen vid grillplatsen bakom Hållnäs skola, där naturskolan byggt upp sin bas. Där presenterade Katarina Larsson och Ulrica Timbré Naturskolan och dagens övningar.

Naturskolans fortbildningsdagar anpassas efter de barn- och elevgrupper som personalen möter, men grunden är gemensam. Utomhus- och äventyrspedagogik bedrivs i uteklassrummet, med material som naturen erbjuder och med övningar för alla sinnen. Den är användbar i alla skolämnen och naturskola handlar i första hand inte om att lära sig om svampar, växter och djur utan om att väcka nyfikenhet och hitta nya vägar till förståelse av siffror, språk och begrepp.

En dag kan fyllas med lekfull matte, samverkansövningar och hinderbanor som stimulerar motoriken.
– Vi bygger upp äventyr åt barnen att leva med i, sa Katarina Larsson, innan hon försvann från samlingsplatsen för att strax återvända iklädd dagens ledarkostym.

Hon presenterade sig för gruppen skrudad som kapten Enöga, en pirat hårt ansatt av konkurrerande kapten Vretskägg som stulit Enögas skatt. Till råga på allt plågas Enögas sjömän av magsjuka och behovet av friska medhjälpare var stort. Så började äventyrsleken för de 14 blivande utomhuspedagogerna innan de i strövarmarsch, med jämfotahopp, i krypläge eller balanserande på planka fick leta ledtrådar långt ut i skogen.

Bit för bit fogade de ihop skattkartan, ständigt med nya uppgifter som utmanade fantasin och testade deras kunskaper. Att bygga trefot och tända eld för att själva kunna laga lunchens korvgryta var en av dagens större utmaningar.

Tierps Naturskola finansieras genom så kallade LONA-bidrag (pengar som länsstyrelsen fördelar till lokala naturvårdsprojekt) och medel från Upplandsstiftelsen. Ljungbergsfonden, en av landets största privata fonder för stöd till utvecklingsprojekt på skolområdet, bidrar med pengar till material.

Av: Anders Badner anders.badner@unt.se

mordförsök tierp
Tierpspelarna deppade efter förlusten borta mot Linköping.
Foto: Ange fotograf härTierpspelarna deppade efter förlusten borta mot Linköping.

Nytt uttåg i semifinal för Tierp

tierp arena
Bild: Nina Leijonhufvud
Foto: Nina LeijonhufvudKyle Friend med fler i Tierp vann fjärde semifinalen mot Linköping.

Gulddrömmen lever än

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Tierp

MEST KOMMENTERAT PÅ UNT.SE/TIERP

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


Kontakta redaktionen

Nyhetschef
018-478 15 80
E-post: tierp@unt.se
                                         >> Fler telefonnummer

 

     

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »