Publicerad: 2013-02-06 10:06
Läs upp
Arbetsförmedlarna Kjell Norrby och Carina Löfström har uppmärksammat att många arbetslösa i Tierp står utan a-kassa i dag.
Foto: Lisa Gidlöf
Laddar...

Sex av tio utan a-kassa

Mer än sex av tio arbetslösa i Tierp står utan a-kassa, enligt ny statistik från TCO. Arbetsförmedlingens chef Astrid Camitz tycker att det är en hög siffra.

FAKTA

Antalet arbetslösa utan a-kassa

Tierp: 62 procent
Heby: 61 procent
Enköping: 45 procent
Knivsta: 37 procent
Sigtuna: 62 procent
Uppsala: 57 procent

Riket: 51 procent

Statistiken från TCO bygger på siffror från Arbetsförmedlingen och IAF (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen).TCO har tagit fram ny statistik på antalet arbetslösa som inte har a-kassa i Sverige. I oktober var 500 personer öppet arbetslösa och inskrivna på Arbetsförmedlingen i Tierp. Av dessa var det 62 procent, 312 personer, som inte fick ersättning från a-kassan utan var hänvisad till bidrag eller egna besparingar.
– Det är en oerhört hög siffra. Det är svårt att säga vad det beror på, men en förklaring kan vara att många tycker att det kostar för mycket att gå med i a-kassan när man inte tror att man ska bli arbetslös, säger Astrid Camitz.
Hon berättar att Arbetsförmedlingen informerar om a-kassan till alla som skriver in sig. För de som inte får ersättning från a-kassan bildas en otrygghet, menar hon.
– Det skapas en väldig stress om man som arbetslös inte har en stabil försörjning och det blir svårare att fokusera på att söka jobb.

Kjell Norrby är arbetsförmedlare i Tierp och han upplever att fler arbetssökande står utan a-kassa i dag jämfört med för några år sedan.
– När det är lågkonjunktur är det färre som kommer in i arbete och som uppfyller de arbetskrav som a-kassan ställer för att få ersättning, säger han.
Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) tror att det höga antalet arbetslösa utan a-kassa i Tierp kan bero på att många av de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen är ungdomar.
– Arbetslösa ungdomar kanske inte är med i a-kassan eller så har de inte jobbat tillräckligt mycket för att få ut ersättning.
Bengt-Olov Eriksson menar att den stora andelen arbetslösa utan a-kassa riskerar att leda till att fler personer söker försörjningsstöd från kommunen.
– Vi har sett en ökad kostnad för försörjningsstöd under de senaste åren. Men det är inte fler individer som söker stöd, utan kostnaderna har blivit större för de som redan har stöd.

Även i Sigtuna och Heby är över sex av tio arbetslösa utan a-kassa. I Uppsala står 57 procent av de arbetslösa utan a-kassa, vilket ligger över rikssnittet på 51 procent. Knivsta visar upp lägst andel med en siffra på 37 procent.
Reglerna för a-kassan skärptes 2007. För att få ersättning från a-kassan krävs i dag att den arbetslöse jobbat minst halvtid i sex månader under en tolvmånadersperiod. TCO föreslår nu en reformerad arbetslöshetsförsäkring. De vill att alla som har en etablering på arbetsmarknaden ska få ersättning och att fler heltidsarbetande får 80 procent av sin tidigare inkomst, det vill säga att taket i försäkringen höjs.

Av: Lisa Gidlöf lisa.gidlof@unt.se

mordförsök tierp
Tierpspelarna deppade efter förlusten borta mot Linköping.
Foto: Ange fotograf härTierpspelarna deppade efter förlusten borta mot Linköping.

Nytt uttåg i semifinal för Tierp

tierp arena
Bild: Nina Leijonhufvud
Foto: Nina LeijonhufvudKyle Friend med fler i Tierp vann fjärde semifinalen mot Linköping.

Gulddrömmen lever än

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Tierp

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


Kontakta redaktionen

Nyhetschef
018-478 15 80
E-post: tierp@unt.se
                                         >> Fler telefonnummer

 

     

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »