Publicerad: 2013-02-02 15:57, senaste uppdaterad: 2013-02-02 16:02
Läs upp
Louise Bylund, Ann- Christine och Christian Billström.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Laddar...

Spelglädje på vinterstämman

Spelglädjen stod högt i kurs när folkmusikföreningarna i Norduppland på lördagen bjöd in till traditionsenlig vinterstämma vid Eric Sahlström-institutet i Tobo.

För elfte gången hölls arrangemanget vid det stolta Eric Sahlström-institutet. Men stämman har längre traditioner än så.
- När vi började med stämman, någon gång i på 90-talet, samlades vi i Högbergsskolan i Tierp. Men nu känns det väldigt naturligt att använda den här ärorika lokalen, säger Birgitta Eriksson från arrangörsstaben.

En trio ungdomar som också gillar att stämman hålls vid institutet är syskonen Christian och Ann-Christine Billström, Hallstavik och Louise Bylund från Sundbyberg.
- Det känns speciellt, det var just i den här byggnaden jag lärde känna Christian och Ann-Christine vid en sommarkurs i folkmusik för några år sedan. Nu återser vi varann på spelmansstämmorna året runt, berättar Louise.
- Och det var de här kurserna som faktiskt gjorde att jag fastnade ordentligt för folkmusiken. Att spela ger en sorts lugn och ro inombords, säger Christian och får medhåll från syrran som förklarar varför hon regelbundet åker på spelmansstämmor.
- Det är härligt att spela, att lyssna på andra och att umgås. Det är en speciell gemensakap bland folkmusikmänniskor, alla kan vara med och det är väldigt lätt att trivas, säger hon.

Sammanlagt ett 100-tal spelmän och –kvinnor från hela Mälardalen hade letat sig till Eric Sahlström-institutet den här dagen. Efter gemensamt allspel var det ”buskspel” i de olika smårummen som gällde. Även i den stora samlingslokalen ljöd under eftermiddagen hela tiden skön musik, bland annat av Stockholmsgruppen Russindalens spelmän, och på dansgolvet var det trångt.
- Det är härlig! En sån här dag är som ett enda långt bad i musik, säger den uppländske folkmusikprofilen Leif Alpsjö.
Vinterstämman i Tobo beräknas pågå till framåt tiotiden på lördagskvällen.

Av: Johan Eriksson tierp@unt.se

mordförsök tierp
Tierpspelarna deppade efter förlusten borta mot Linköping.
Foto: Ange fotograf härTierpspelarna deppade efter förlusten borta mot Linköping.

Nytt uttåg i semifinal för Tierp

tierp arena
Bild: Nina Leijonhufvud
Foto: Nina LeijonhufvudKyle Friend med fler i Tierp vann fjärde semifinalen mot Linköping.

Gulddrömmen lever än

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Tierp

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


Kontakta redaktionen

Nyhetschef
018-478 15 80
E-post: tierp@unt.se
                                         >> Fler telefonnummer

 

     

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »