Nunnor blev svenska hjältar

Systrarna i Alsike kloster och Uppsalabon Tobias Jakobsson har utsetts till två av årets Svenska hjältar. På fredagen hyllades de för sina insatser på Svenska Hjältar-galan i TV4.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Knivsta2014-12-12 09:00

Nunnorna i Alsike kloster har i över 35 år gett flyktingar en fristad. Under årens lopp har hundratals familjer bott i den röda skolbyggnaden bredvid Alsike kyrka. Här har syster Marianne, de andra nunnorna och volontärer ordnat med husrum, mat och undervisning.

– Vi känner oss väldigt hedrade av att få utmärkelsen, men framförallt är det bra att flyktingfrågan uppmärksammas ur en annan vinkel i den situation vi har i dag, säger syster Karin.

Hon tycker det är viktigt att visa att det är många i Sverige som vill hjälpa personer som är i nöd.

– Egentligen är det inget vi väljer eller inte. Vill vi vara en demokratisk rättsstat och uppfylla FN:s konventioner, då är vi skyldiga att ta emot människor som behöver fly, säger syster Karin.

Hon påpekar att det egentligen är naturligt för de flesta att hjälpa människor i nöd.

– Om en människa flyr för sitt liv, vem är då jag att säga nej? Står en människa framför dig som är i livsfara så är det naturligt för de flesta att hjälpa, säger syster Karin.

Under fredagen intervjuades hon i TV4:s morgonprogram och under kvällens gala ska hon ta emot utmärkelsen. Alsike kloster grundades av syster Marianne och syster Ella för 50 år sedan, vilket firades med en jubileumshögtid i oktober. Ella bor sedan en tid på ett äldreboende och syster Marianne fick nyligen en stroke, men hon arbetar ändå på nästan som vanligt i klostret.

Helgeandssystrarna ser på klostrets framtid med optimism. 2009 bildades S:t Nicolai ideella stödförening som arbetar för en utbyggnad av klostret. Visionen är en ekologisk klosterby med plats för flyktingar, föreläsningar för allmänheten, retreat, odling, lekrum, kafé med mera.

– SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) vill sälja marken bakom klostret till oss, men för att försäljningen av statlig mark ska gå igenom krävs också ett regeringsgodkännande som blivit fördröjt, säger Jan-Erik Jonsgården, ordförande i S:t Nicolai förening.

Föreningen har lyckats samla in 600 000 kronor genom gåvor. För att bygga ut klostret och för att renovera nuvarande byggnadens tak behövs flera miljoner.

– Vi ska söka bidrag från länsstyrelsen till taket, men sedan hoppas vi hitta sponsorer och komma på andra idéer för att få ihop de medel som behövs, säger Jan-Erik Jonsgården.

Klostret har fått byggnadslov från kommunen och en landskapsarkitekt har tagit fram en skiss över en klosterträdgård som bland andra omställningsgrupperna i Knivsta och Sigtuna vill hjälpa systrarna att anlägga.

– Vi har också en person som tagit fram en förstudie och nu arbetar två arkitekter åt oss med att ta fram en detaljplan för hela området, säger Jan-Erik Jonsgården.

Både han och systrarna är mycket tacksamma över alla ideella krafter som gör det möjligt för dem att driva och utveckla klostret.

Två pristagare i länet

Sedan 2007 har Aftonbladets projekt Svenska Hjältar hyllat vanliga människor som gjort något fantastiskt. Totalt utses hjältar i sex olika ”kategorier”. Aftonbladet tar fram förslag på personer och sedan utses hjältarna av en jury. Hjältarna presenteras både i Aftonbladet och i TV4.

Utöver Alsike kloster hyllades flera personer med koppling till Uppsala län under fredagens gala. Dessa är Tobias Jakobsson från Uppsala och Cathrin Levander från Haninge som blev riktiga hjältar då de räddade den lilla Uppsalapojken Robin från att drunkna när han satt fast i sin barnvagn som sjunkit ner på Fyrisåns botten. En fruktansvärd händelse med lyckligt slut som utspelade sig för drygt ett år sedan och som UNT rapporterat om flera gånger tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om