Drygt trettio föräldrar, några lärare och även andra hade slutit upp för att höra politiker från barn- och utbildningsnämnden och tjänstemän från förvaltningen berätta om det organisationsförslag som majoriteten förordar (se faktaruta).
– Vi försöker under de här dialogmötena vara tydliga med att vi inte har fattat några beslut. Däremot har nämnden förordat ett beslut, inledde Roger Lamell (S) och nämnde Frösåkersskolans renoveringsbehov och ambitionen att skapa bästa möjliga kvalitet för eleverna.
Det blev en stundtals het debatt. Flera gånger efterfrågades underlag, utredningar och motiv för den förändring som majoriteten i barn- och utbildningsnämnden står bakom.
– Förordar man att stänga skolor bör man ha på fötterna. Men det svar jag fått från barn- och utbildningschefen Lisbeth Bodén är att det inte har gjorts någon större utredning, det finns inget underlag. Jag blir mörkrädd när jag hör det, sade Åsa Lindstrand (MP) som både är oppositionspolitiker och förälder.
Biträdande barn- och utbildningschef Kristina Dhenstrand svarade att man är tidigt i processen. Hon nämnde också nya, hårdare krav på lärarbehörighet.
– Det här är en inledande fas där vi har den här dialogen för att samla in underlag från er, innan vi gör en större utredning på detaljnivå.
En förälder ifrågasatte det vettiga i att låta de yngsta eleverna som bor längst bort få åka skolbuss till Östhammar för att Edsskolans elever flyttas över till Frösåkersskolan. Någon föreslog att Kristinelundsskolan, som ligger i Östhammars tätort, kunde läggas ned i stället.
Tjänstemän och politiker upprepade som ett mantra att man var ute i skolorna för att samla in skriftliga åsikter om kvalitet och försökte få igång ett arbete i smågrupper för att åstadkomma detta, samtidigt som frågorna haglade.
– Varför kan inte en lärare åka ut hit i stället för att alla elever ska åka in till Östhammar, sade en förälder som fick darr på rösten när hon talade om hur det var förra gången Snesslinge skola var hotad för några år sedan.
– Då sade ni att vi tar bara sexorna, sedan blev det femmorna och fyrorna också. Men de små barnen skulle få gå kvar för att det är viktigt att ha nära till skolan. Det var bara skitsnack!
Så småningom antecknades ett antal åsikter från föräldrarna om skolkvalitet i Östhammars kommun: trygghet, närhet, valfrihet, att alla barn blir sedda, kompetenta pedagoger, stimulerande utemiljö, att barn får vara barn, att alla accepteras och att man tillåts vara udda.
– Kvalitet är att ha det precis som vi har det här på Snesslinge skola, sade en förälder och fick medhåll av många på mötet.