Lovar tydligt besked om slutförvarsansökan

Ansi Gerhardsson är enhetschef på SSM som just inlett sakgranskningen av SKB:s ansökan om att få bygga ett slutförvar i Forsmark.

Foto: Tomas Lundin

Östhammar2016-02-07 10:05

Vad betyder vårens sakgranskning?

– Vi har kommit till en punkt där vi nu anser att SKB:s ansökan är så pass komplett att vi formellt kan öppna för allmänheten att komma med synpunkter.

Innebär det här att underlaget från SKB räcker för er prövning?

– Vi har absolut inte stängt dörren för att be SKB om mer underlag. Det kan vi göra ända fram till att vi lämnar vårt yttrande till regeringen nästa år. Något som vi fortfarande diskuterar på myndigheten är om vi behöver mer underlag i det här läget kopplat till kopparkapseln. Det är en fråga av stor dignitet naturligtvis, men vi ser en fördel med att låta processen löpa.

Vilka frågetecken ser SSM med kopparkapseln?

– Både konstruktionen och tillverkningen, men också den långsiktiga beständigheten och hur kapseln förväntas hålla på lång sikt.

Det finns sedan länge en forskardebatt om kopparkorrosion. Kan man vara säker på att kopparkapslar inte börjar läcka i slutförvaret inom några hundra år?

– Den frågan har vi inte landat i ännu. Av den preliminära resultat som vi publicerat har inget handlat om kapseln. Det är inte bara korrosionsfrågan som är intressant för oss, det finns andra degraderingsmekanismer som gör att kapseln till slut förlorar sin inneslutande förmåga. Förhoppningsvis kommer vi att publicera något resultat under våren, det är vår ambition.

I Finland har kärnkraftsindustrin redan fått ja till att bygga ett kärnbränsleförvar. Varför tar det mer tid i Sverige?

– Vi har olika system, de hade ett principbeslut från den finska riksdagen om metoden och platsen. I Sverige tittar vi både på metod och plats och har en parallell prövning enligt miljöbalken och kärntekniklagen. Man ska också komma ihåg att SKB:s motsvarighet i Finland, Posiva, måste komma in med ytterligare redovisningar.

Berget i Forsmark anses torrt och sprickfattigt, vilket är en fördel enligt SKB och en nackdel enligt miljörörelsen. Vad säger SSM?

– Om det inte finns sprickor som är vattenförande finns det inte heller något som transporterar innehållet, om det skulle ett bli brott på kapseln. Vi har följt den här processen länge och av de platser som SKB tittat på i Sverige gör vi bedömningen att Forsmark verkar vara mest lämplig. Det bygger på observationer av borrkärnor och ovanjordsobservationer.

Hur ska ni få mer kunskap om berggrunden?

– Det kan ske en stegvis prövning där vissa villkor till exempel ska vara uppfyllda inför grävning, provdeponering och rutinmässig drift. Om vi landar i att förorda ett tillstånd så kommer vi ganska noggrant att beskriva våra tankar om det finns begränsningar i ansökan och hur de bör tas om hand. Vi har även möjlighet att ställa hårda villkor, om regeringen säger ja till SKB:s ansökan.

Hur tydligt kommer SSM:s yttrande till regeringen att vara?

– Vår ambition är att ställningstagandet antingen tillstyrker eller avstyrker, på det sättet är det entydigt. Vi vet inte ännu om vi tillstyrker och i så fall förordar att vissa villkor ska vara uppfyllda. Men jag tror och hoppas att vårt yttrande kommer att vara så tydligt att invånarna i Östhammars kommun inte behöver tolka det.

Skulle djupa borrhål kunna vara ett säkrare alternativ än SKB:s valda metod, KBS 3?

– Den metoden har inte utretts i samma nivå som KBS 3. Jag kan inte uttala mig om den kan eller kommer vara säkrare, det finns diskussioner i världen. Många säger att den skulle kunna användas för vissa radioaktiva källor i mindre format, men för industriellt för kärnbränsle är det inte så många som säger i dagsläget. Men vi följer frågan med intresse.

Kan inte SSM ställa mer krav på SKB om alternativa metoder?

– Den som vill bedriva verksamhet har också ansvar att ta fram metoder, sedan är det granskar om metoden uppfyller regler och krav och dessutom ska bolaget med ett vetenskaplig resonemang förklara varför man inte valt andra metoder. Så är lagstiftningen uppbyggd.

Hur ser hösten ut för SSM?

– I domstolens förhandling är vi med som en av experterna och svarar på frågor. Samtidigt är regeringen huvudmottagare av vårt arbete nästa år och vi håller på att färdigställa granskningsrapporter som kommer att vara omfattande.

Prövning enligt två lagar

SKB lämnade i mars år 2011 in ansökan om att få bygga ett geologiskt kärnbränsleförvar i Forsmark, Östhammars kommun, till mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Prövning sker enligt både miljöbalken och strålskyddslagen. Under vårens sakgranskning hos myndigheterna kan vem som helst ge synpunkter, ställa frågor och efterlysa kompletteringar som rör SKB:s ansökan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om