Flera Öregrundsbor befarar att det kommer ett politiskt beslut efter valet år 2018 om att minska Öregrunds skola, som i dag har elever från förskoleklass upp till årskurs 6. Andreas Bryhn är en av föräldrarna som reagerat på att den nya Frösåkersskolan kommer att ha plats för drygt 210 elever mer än elevunderlaget i Östhammar just nu pekar på.
– Politikerna borde kommunicera hur den här överkapaciteten på nya Frösåkersskolan ska lösas på ett rimligt sätt. Både jag och Kustlaboratoriet i Öregrund som är min arbetsgivare ser en fara med att en skola byggs med en överkapacitet som motsvarar 48 procent. En sådan ökning av antalet barn är långt ifrån vad SCB tror, säger Andreas Bryhn.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Lamell (S) känner till att det finns en oro över att Öregrunds skola kan krympas ned till F3-skola för att fylla på med barn till nya Frösåkersskolan.
– Men det finns inte fog för den oron. Efter skoldialogturnén blev vi varse att det här med kollegialt lärande är bra. Man behöver ha ett kollegium.
Så ditt parti kommer inte att lägga fram något förslag om att minska Öregrunds skola efter valet 2018?
– Jag är tvärsäker på att jag inte kommer att göra det, och jag har inte hört några andra tongångar i partiet.
Varför vill nämnden bygga en större skola än vad elevunderlaget talar för?
– Elever i Hargshamn, på Söderön, i Valöskogen och kanske Hökhuvud kan vilja tillhöra Östhammar. Men de får inte plats i dag på Ed och Kristinelund. Ingen vet var framtiden tar vägen, men det vore dumt att bygga för litet när det handlar om en skola som ska hålla i 50 år. Jag tror att Östhammars stad kommer att växa och att det kommer att bli fler barn, och jag tror även att det kan bli en tillväxt i Öregrund.
Barn- och utbildningschefen Lisbeth Bodén talar liksom Roger Lamell om befolkningsökning och utökat elevupptagningsområde när nya Frösåkersskolan är klar. Hon hoppas även att den nya skolan ska vara attraktiv och locka till sig elever genom det fria skolvalet, och menar att man måste dra erfarenhet av det som skett vid Olandsskolan och Österbyskolan (båda F9-skolor) som nyligen renoverats.
– Olandsskolan i dag är näst intill för trång med 530 elever. Och på Österbyskolan vet vi inte om man får plats med två paralleller i högstadiet till höstterminen 2017.
– Det finns en oro att vi bygger skolan för trång när den ska kunna stå i ett femtioårsperspektiv. Vi har dessutom ingen aning om vad nya läroplaner för med sig och vilka ekonomiska förändringar som kan ske, säger Lisbeth Bodén.