Rökdykning vid Källör upprör

Brandförsvaret har haft löpande rökdykningsövningar i Källörsskolan. Men Östhammars kommun, som äger fastigheten, har inget vetat.

Rökdykningsövning vid Källörsskolan i Östhammar.

Rökdykningsövning vid Källörsskolan i Östhammar.

Foto: Läsarbild

Östhammar2013-11-14 10:00

Länsstyrelsen utreder frågan om byggnadsminnesförklaring av det före detta Societetshuset Källör som byggdes år 1885 under badortsepoken. För en månad sedan anmälde Östhammarsbon Alvar Nyrén, som bor granne med Källörsskolan, kommunen för vanvård av byggnaden. Samhällsbyggnadsnämnden ska pröva frågan och har begärt ett yttrande från tekniska förvaltningen som har ansvaret för skötseln av kommunens fastigheter.

Samtidigt har det kommit fram att Brandförsvarets räddningstjänst löpande genomfört rökdykningsövningar i byggnaden.

Det som hänt upprör Östhammars bygdegårdsförenings ordförande Siv Landström. Hon undrar i ett mejl hur kommunen kan godkänna detta "upprepade gånger under tiden som Länsstyrelsen utreder frågan om byggnadsminnesmärkning och Bygdegårdsföreningen är uppmanad att inkomma med en avsiktsförklaring gällande fastigheten Societetshuset Källör?"

I ett mejl till Siv Landström skriver tekniska kontorets chef Annila Bexelius att "ingen i min organisation känner till att Brandförsvaret skulle ha varit i Källörsskolan och haft rökdykningsövningar senaste tiden".

Men förra veckan och även den här veckan pågår aktiviteter.

– Vi gör kalla rökövningar där, med lånad nyckel av Östhammars kommun. De där lokalerna är i alla fall så nedgångna så det syns ingen skillnad. Det påverkar inte lokalerna ett dugg, säger styrkeledaren Conny Eriksson vid räddningstjänsten i Östhammar.

I ett nytt mejl skriver Annila Bexelius att övningar tydligen förekommit, utan tekniska förvaltningens vetskap. Nyckel har den som ansvarat för larmet för viktigt meddelande haft tillgång till. Det larmet är nedtaget i byggnaden och brandstationens personal ska ha lovat att lämna tillbaka nyckeln, enligt Annila Bexelius. Hon nämner också att den "orkesterrök" som använts inte ska ha skadat byggnaden.

Enligt Alvar Nyrén har rökdykingsövningar skett mellan 15 och 20 gånger de senaste åren.

– Möjligen kan det vara så att den ena handen inte vet vad den andra gör, säger Alvar Nyrén.

Är det så allvarligt med ofarlig orkesterrök, som vädras ut?

– Byggnaden är kraftigt nedgången redan och de här övningarna gör knappast saken bättre. Inne i byggnaden ser man att det skitar ned enormt, säger Alvar Nyrén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om