Det framgår av den handlingsplan för flyktingmottagandet som politikerna i kommunstyrelsen väntas säga ja till i morgon, onsdag.
Enligt kommunen tredubblades antalet asylsökande och ensamkommande med uppehållstillstånd i Uppsala under 2015. Totalt fanns i januari i år 4000 personer i gruppen. Samma tid året innan 1350. Den största gruppen är ensamkommande barn och unga. Hur många fler som kommuner under året ger inte planen något svar på. Politiker och tjänstemän kan bara gissa.
– Vi har förbundit oss att ta emot 600 barn och unga men inte vad som väntar oss under resten av året. Vad vi vet är att många av de som får asyl kommer att söka sig till städer som Uppsala. Därför måste vi ha en handlingsplan på plats med bred politisk majoritet bakom, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).
Förutom de pengar som migrationsverket betalar ut för varje enskild flykting får kommunen 118 miljoner kronor som ett engångsbelopp för 2016. Pengarna kan kommunen fritt använda för mottagandet. En del ska gå till att öka bostadsbyggandet.
– Vi måste höja byggtakten utöver de 3000 bostäder om året som vi tidigare planerat för. I dag hyr vi olika bostadslösningar som är både dyra och ibland dåliga. Vi vill styra om de pengarna för att bygga riktiga lägenheter, säger kommunalrådet Erik Pelling (S) med ansvar för flyktingmottagandet.
Tanken är att kommunen ska handla upp olika byggbolag som bygger husen och sedan hyra hela eller delar av dem när de står färdiga. Det handlar dock inte om baracker eller moduler utan om vanliga fastigheter.
– Vi tror inte på tillfälliga boenden. Vi hyr en trappuppgång eller ett antal lägenheter i ett hus. Husen ska vara fördelade på olika platser i kommunen. Det underlättar integrationen.
Men det tar tid, flera år för ett husbygge?
– Vi kommer att behöva öka takten och tar fyra miljoner kronor av de pengar vi fått från staten för att förstärka vår stadsbyggnadsförvaltning så att de kan jobba snabbare. Vi måste också börja inventera var vi ska bygga. Det finns stor vilja från byggföretagen att vara med i det här, säger Erik Pelling.
Men der räcker inte med bara bostäder. Hela flyktingprocessen måste stärkas. I det ingår en snabbare övergång till jobb, utbildning och skola för barn och unga. Enligt planen ska en nyanländ familj bara behöva vänta tre månader på en plats i förskolan, en månad på en grundskoleplats och tre månader för en plats på gymnasiet.
– Vi vill undvika att människor bara sitter och väntar. Många av de som kommer vill börja i skolan direkt, säger Erik Pelling.
Bristen på lärare ska kommunen klara dels genom att rekrytera pensionerade lärare och dels genom att anlita utbildade lärare bland de flyktingar som kommer.
Planen omfattar också fritiden. För att göra den mer meningsfull vill kommunen engagera föreningsliv och idrottsrörelsen. Planerna på att ett kulturcentrum i Gränby ska snabbas på och det som redan finns i Sävja ska utöka sin verksamhet. Även fritidsgårdarna ska involveras. En halv miljon kronor avsätts för simkunskap och badhusnormer.
Men de mesta, 97 av de 118 miljonerna reserverar kommunen för kommande satsningar.
– Det är bara februari och vi vet inte hur situationen utvecklas. Vi kommer att behöva ta nya beslut successivt under året, säger Marlene Burwick.
Kommer pengarna att räcka?
– De ger oss möjligheter att bygga upp ett bra mottagande. Om det räcker kan jag inte svara på.
Enligt planen räknar kommunen i dagsläger med extra kostnader på drygt 21 miljoner kronor för flyktingmottagandet.